Systeemiset vipuvaikutukset keinoiksi kehittyä

Systeemiajattelijana haluan esittää Donella Meadowsin ajoilta asti vipuvaikutukset (Leverage points), joiden avulla voi lähestyä uutta ajattelun paradigmaa porras portaalta, millä päästään myös pois reduktionismiin vajonneesta tilasta, mikä on tosiasiallisesta nollasummapeliä: kun yksi voittaa, toinen pettyy, ja vielä useammat häviävät (tiedon epäsymmetria).

Metahakurobotit ovat ja tulevat olemaan kaikkien aikojen parhaita tutkimuksen ja kehittymisen ja opettamisen apuvälineitä. Erittäin lupaavia kokemuksia olen saanut itse ohjelmoidusta välineestä, nimeltään MEKI.

MEKI tulee tavallaan kuskin paikalle, kun on kirjoittamassa kirjaa. Oma työ jää vähemmälle. Metayliopiston systeemimallia käyttävä metahakukone jäsentää aineiston valmiiksi ja tuotta tietoa niin monessa muodossa kuin varsinaisia hakurobotteja on käytettävissä. Erityisen ihastunut olen visuaaliseen tukeen, joka on äärimmäisen tärkeä ominaisuus mallinnettaessa, IT-töissä ja mikäs ettei yhteiskunnan kehityshankkeissakin.

Sosiotekninen yhteiskuntamalli on tulevaisuuden tärkeimpiä viitekehyksiä koko valtakuntaa koskien. Teknologia on luotu ihmisiä varten, ja kehityksen kuitenkin voimakkaasti jatkuessa, ihmisten tulee oppia käyttämään teknisiä apuvälineitä sivistyneellä tavalla.

MEKI ryhmittelee kuvatkin siististi, selattavaan ja jatkokehitystä tukevaan muotoon, URL-kokoelmina ja valmiiksi pakattuina hakemistoina.

Sosiotekninen yhteiskuntamalli, poimittuna MEKI:llä systeemiseksi malliksi (kesti vain muutaman sekunnin).