Kestävän tulevaisuuden edellytykset ja valinnat

Älykkään ajattelun opas (uutuuskirja) on pyrkinyt selvittämään parhaimman arkkitehtuurimuodon mukaisesti millaista ajattelun muutosta kestävä (viable & sustainable) tulevaisuus ja systeeminen kehitys edellyttäisivät. Tämä arkkitehtuuri (metakybernetiikka) on siten validointialusta, minkä mukaiset edellytykset on muotoiltu kuvaikoneiksi (bad/good) ja selityksiksi 10 eri tavalla. Podcast samasta aiheesta on näkyvillä sivun alareunassa.

Vastaava kuvaus metaparadigmasta löytyy kirjan osasta 2. Ensimmäiset kolme riviä liittyvät perussysteemitasolle, neljäs liittyy viestintään, seuraavat viidennestä seitsemänteen liittyvät yleiseen organisointiin, kahdeksas tutkimiseen ja kaksi ylintä arvonmuodostukseen. Tämän jaottelun luulisi olevan itsestään selvä kaikille muille paitsi postmodernisteille, mikä onkin se ensimmäinen “kanto kaskessa”.

Kestävän tulevaisuuden ehdot.

Jos selvittäisimme nämä kaikki 10 kohtaa kunnialla, maailmasta tulisi paljon parempi paikka elää nyt, ja jatkossakin. Tieteellä on tottakai arvoa, ja systeemitieteellä on arvoa, koska se yhdistää muita tieteitä sujuvasti merkityksineen (mistä näytteenä yllä oleva taulukko).

Manifestin allekirjottaja Eki Laitila, 12. joulukuuta 2022

Podcast aiheesta (7:30):