Mikä ihme on synnyttänyt Metayliopiston?
Suomessa on noin 20 yliopistoa ja 40 ammattikorkeakoulua. Eikö se riitä, että maa menestyisi, ja saavutettaisiin riittävästi vaurautta maalle ja kilpailukykyä bisnekselle?
Yli 30 vuotta työelämässä olleena ja yhteiskunnan puistattavia epäonnistumisia seurattuani tuntuu päin vastoin siltä, että pitäisi kysyä, etteikö vihdoin löytyisi päättäjiksi henkilöitä, jotka eivät jatkuvasti töppäilisi? Päättäjien osaamistaso ei selvästikään ole riittävä, ja haasteet ovat heille ylivoimaisia.
Siitä tulee jatkoajatus, että voidaanko yhteiskunta-systeemiä yksinkertaistaa niin, että se toisi hyvinvointia kaikille ilman, että mikään kansanosa siitä kärsisi. Tämä “Better Tomorrow” – teema onkin systeemiajattelun keskeisimpiä otsikoita. Vastaukset siihen eivät ole kovin laadukkaita.
Metayliopisto ideoi yhteiskuntaa systeemisellä arkkitehtuurilla ja holistisilla ratkaisuilla
Tämä foorumi, pienen pieni yhteisö, on syntynyt systeemin käsitteen ympärille, mutta silti julkaistun aineistonsa suhteen se on laajimpia ja lupaavimpia Suomessa ja ytimekkäimpiä koko maailmassa juuri tästä lähtökohdasta.
Holarkia on uusi löytö tähän konseptiin, ja siitä tulee pian julkisuuteen yliopistotason raporttimme, missä esitellään uudentyyppinen tekoäly sekä Viable malliin perustuva yhteiskuntakäsitys holistisine agentteineen. Yliopistoilla nimenomaan ei ole tällaiseen tavoitteeseen kykyä, koska ne eivät “uskalla” lähestyä yhteiskuntaa objektina, sillä silloin heistä syntyisi subjektiivinen käsitys, mikä saisi rahoittajat ja poliitikot voimaan pahoin. Silti juuri tällaisia toisia arvioivia palautelenkkejä tarvitaan, sillä muutoin kaikki jatkuu entiseen tapaan.
Lehman Brothersin kriisistä 10 vuotta
Selvästi huomaa, että rahoitusjärjestelmiä ei ole saatu kuntoon 2008 romahduksen jäljiltä. Tästä oli keskustelua Tiedekulman paneelissa (13.9.2018). Siihen tarvittaisiin systeemiset säännöt, mutta kun maailmanlaajuinen pankkijärjestelmä, joka rahoittaa kaiken — mikäli pystyy, on vialla, ei sille löydy mistään säätelijää, joka olisi sitä voimakkaampi ja vastuullisempi. Ainoa tapa hallita pankkeja, on pilkkoa ne tarpeeksi pieniksi, että joutuisivat itseorganisoitumaan.
Video (20 min) kuvaa kehittäjän aikomuksia ja sitä, että näin syntyisi maailmanlaajuinen joukkoistamisen periaate ratkomaan kaikkein vaikeimpia ongelmia. Wikinomics on samalla “löytöretkellä”, mutta heillä ei ole systeemistä osaamista.