Welcome to Metayliopisto: Tieteellisen maailmankuvan puolesta   Click to listen highlighted text! Welcome to Metayliopisto: Tieteellisen maailmankuvan puolesta

Tekoälyn toinen ja kolmas aalto uhkaavat sukeltaa; Syväoppimisen illuusiot systeemisesti selitettynä


Aalto kuvaa innovaatioiden nousua ja laskua

Tekoälyllä aaltoja on muistini mukaan syntynyt kymmenen vuoden välein. Se todettiin jo 1980-luvulla. Kukaan ei halua muistella Japanin viidennen sukupolven tietokonehanketta (5th Generation), eikä 1990-luvun symbolisia tekoälykoneita (Symbolics), jotka maksoivat 1.5 miljoonaa markkaa ja ohjelmistot saman verran päälle.

Tutkimusten rahoittamisen ei saisi perustua katteettomiin lupauksiin!

Nykyisin Darpa ja kumppanit linjaavat uusimmaksi vaiheeksi aallon numero kolme (3). Aaltokin joskus sukeltaa muihin aaltoihin. Onko se tapahtumassa liiallisten lupausten takia? Onko syväoppiminen koira, tähti, lypsylehmä vai kysymysmerkki? Nämähän ovat neljä vaihtoehtoa keksinnölle ennen sen menestyskaarta.

Suomen osaaminen tekoälyssä on niin heikkoa, että kaikenlaiset pelurit pääsevät ääneen unelmillaan

Videossa kerrotaan käsityksiä Risto Linturista, Harri Valpolasta ja muutamasta muusta, jotka ovat olleet esillä satoja ja tuhansia kertoja ajatuksineen, joita on sitten levitelty Kauppalehteen, TekniikkaTalouteen, Aamulehteen, Hesariin ja sitä kautta maailmantotuuksina peräkyliinkin.

Kannattaa irtaantua “Suomen totuudesta” ja alkaa lukemaan, mitä alan tunnetuin asiantuntija (guru) Francois Chollet kertoo syväoppimisen rajoista ja mahdollisuuksista. Hänen kirjansa on ladattavissa täältä: www.deeplearningitalia.com/wp-content/uploads/2017/12/Dropbox_Chollet.pdf

Hänen kirjoituksiinsa kannattaa uskoa, koska hän on luonut tunnetuimmat syväoppimisen kirjastot (Tensorflow ja Keras), toiminut parhaissa yrityksissä ja nykyisin Googlessa. Toisin kuin suomalaiset “gurut”, jotka korkeintaan soveltaneet jotakin, mutta harvat sitäkään.

Video on oppitunnin mittainen (47 min), mutta bulimia-tyyppiseen ulkoa opeteltavaan perusvideoon verrattuna tämä video on systeemijournalismin tapaan konstruktiivinen, ideoiva, kriittinen ja alaa selkeästi yhdistävä sekä tulevaisuuteen tähtäävä, mihin Radikaalit innovaatiot (Linturi) eivät ylilupauksillaan pääse.

Sama aineisto Powerpoint-esityksenä; https://tinyurl.com/y9jpft82

Click to listen highlighted text!