Systeemisen valaistumisen prosessi, miten voisi viisastua?


Olen koonnut vuosikymmenen ajan elementtejä, edistyaskelia ja valmiita teorioita yhteen muodostamaan käsitystä älyllisestä ja viisaasta kehittymisestä.

Yliopistoja tällainen kehitys ei ole tähän mennessä kiinnostanut itse tehdä, mutta korkeakoululaitos onkin sidoksissa nykyiseen vallitsevaan maailmankuvaan, joka voimistuu mediassa ja viihteessä kansalaiselle päiväkerhosta ja kodista alkaen ihannoimaan menestystä, joka saadaan mahdollisimman vähällä vaivalla.

Systeeminen valaistuminen (video 18 minuuttia) ei todellakaan jää sille tasolle. Esimerkiksi Donella Meadowsin mainiot teoriat ja sadat muut systeemiajattelijat ja kyberneetikot näkevät maailman ja meidät kaikki laajemmassa kontekstissa: ei kilpailemassa toisiamme vastaan, vaan tuottamassa yhteistä hyvää.

Näinkin voi oppia.

Video avautuu täältä ja yllä olevasta kuvasta. Siinä on systemaattista historiaa ja kehitystä. IT-ala tietokonekonstruktioinaan voidaan nähdä tiiviinä osana kybernetiikkaa, joka edelleen on olennainen osa systeemitiedettä, millä tarkastella “ihan kaikkea”…

Tieto & Järki & Ymmärrys. Siitä kaikki alkaa, kunhan uskomukset on ensin perustellisesti tarkistettu (hylätty tai hyväksytty) ja muutettu tiedon asteelle. Kybernetiikka on varsin palkitseva aihe, kunhan siitä ensiksi pääsee tarpeeksi hyvin selville.

Kirjoitin aikanaan IT-alan ongelmista ratkaisuineen kolme kirjaa (myös kaksi akateemista tutkintoa), systeemiajattelusta kolme kirjaa ja tekoälystä kolme kirjaa sekä viimein tieteen uudesta tilasta systeemitieteen näkökulmasta kolme kirjaa.

Mutta paras on vielä vasta tulollaan…