Koheesio on tunnusomaista parhaalle yhteiskuntamallille; uskallatko lähteä tähän mukaan?


Akateeminen keskustelu on kuollut ja yrityksillä näyttää olevan kovat piipussa

Mitä siitä seuraa kun organisaatiot sulkeutuvat omaan missioonsa? Ei ainakaan yhteistä kehittymistä.

Metayliopisto on kaikkien toimijoiden kaveri, sillä tiedekäsityksensä on korkeammalla (pidemmällä) kuin perinteisesti yliopistoilla, ja aidosti monialainen (metatieteellinen). Se antaa mahdollisuudet nähdä koko tieteen ja kaikki saavutukset myös kulttuurien näkökulmasta.

Yrityksillä vastaavasti on paineita säilyttää huipputieto itsellään menetelmät mukaanlukien. Sen takia niistä ei päästä helposti keskustelemaan. Esim. LinkedIn:ssä ei todellista tietoa todellisista käytännön kompetenssista enää näy.

Sellaiset koulutuslaitokset, jotka eivät ole varmoja osaamisestaan, eivät ole rohkeita verkostoitumaan kognitiivisella tasolla. Vastaavasti alansa kärkiyritykset saattavat nähdä, että avoin asenna vain vahingoittaa liiketoimintaa.

Ehdotuksia kansakunnalle sivistyä

  • Arvoista johtaminen on syytä ottaa ohjelmaan kaikissa elimissä, koska se elävöittää systeemin sisäisen kulttuurin, ja parhaimmillaan avaa sen kommunikomaan aidosti.
  • Valtakunnan johdon on otettava selkeä asenne vaatia todellista yhteistyötä ainakin hankkeissa, joita se rahoittaa, jotta se estäisi sisäänpäinvetämiset, jotka voivat vain johtaa hyväveliverkostoihin ja pisimmillään monopoleihin.
  • Yhteiskunnan elimissä tulee edistää systeemistä osaamista ajattelun työkaluna, koska näin se loisi uudenlaisen organisoitumisen ja johtamisen tason suhteessaan yrityksiin.
  • Koulutusjärjestelmät tulisi uusia niin, että opiskelijat ensiksi oppisivat oppimaan ja siinä ohessa avaran näkemyksen maailmaan (suljetun maailmankuvan sijasta)

Muita rakentavia ehdotuksia löytyy kymmenittäin Metayliopiston mainiosta videoblogista 🙂 Esimerkiksi Meta AI – soittolista linjaa tekoälyä 12 videon paketillaan kaikista tärkeistä suunnista.

Työnteosta ja missiosta tuleekin ilosanoma

Monipuolisessa maailmankatsomuksessa vaikkapa jokainen voi olla oman “ekosysteeminsä” veturi (holarkian aito holon), ajamassa omaa asiaansa. Silloin sitä eivät uhkaa kilpailijat, koska kumppanit hyötyvät toisistaan ja lisäarvo kannattaa kaikkia. Metayliopisto on oman systeemitieteen ekosysteeminsä veturi verkostoitumassa muiden osaajien sekä soveltajakandidaattien kanssa (laaja työkokemus ja tutkijan kompetenssi). Tätä toiminnan periaatetta voi sanoa ilosanomaksi, ja ovathan Ilo, Äly ja Elo esillä sivustomme blogikuvassa (metayliopisto.fi:n blogissa) luonnehtimassa Viable System – periaatetta, sen kolmena ylimpänä tasona.

Video on 40 sekunnin kutsu kumppanuuteen. Siinä mainitaan neljä hyvää syytä (GoodReason).