-
Tiede mullistuksina ja sankaritarinoina – Systeemitiede
Kopernikuksen tarina on mykistävä, sankarillinen. Tässä videossa se on kuvattu tekoälyn tarinana Hero’s Journey – mallin mukaan, samoin kuin Immanuel Kantin vaikutus tieteeseen, “Uuskopernikaaninen kumous”. Seuraava valtaisa mullistus voi johtua systeemitieteen vaikutuksesta yhteiskuntaan mitä laajimmin. Integroituva maailmankuva on visio teemalla WorldviewJourney (Utrectin yliopisto). Sitä kohden tämä video (57 min) osoittaa. Siitä on paljonkin tutkimusta. Integral…
-
Podcast: Modernin tieteen alulle panija Kopernikus henkilökuvana
Kuvaus Kopernikuksesta on tehty Campbellin ideoimalla Hero’s Journey – kuvausmenetelmällä. Se on siis “sankaritarina”. Olisiko moderni tiede jäänyt syntymättä ilman häntä? Sitä ei saada koskaan selville. Podcast kestää noin 34 minuuttia. Se päättyy systeemitieteen merkityksen pohdintaan. Koko aineisto on suurelta osin saatu ChatGPT:ltä, mutta tämä sankaritarinan periaate jäsentää aiheen ja toimii runkona. Podcast-linkki Spotifyssä.
-
Saatekirje
Miksi tiede tarvitsee aivan uudenlaisen lähtökohdan?
-
Semiotiikan voimannäyte; Get stronger mentally and physically from knowledge
Muistan elävästi kun kotikirkkoni rovasti Torsten Sveholm talvisena sunnuntaina saarnasi näin: “Viime viikolla näimme, kuinka Tatran MM-kisojen viidellä kympillä Kalevi Oikarainen voitti kultaa. Tässä joudumme pysähtymään: mistä ne voimat oikein tulevat?” Olen käynyt Personal Trainer – kurssit, joten käytin tuota metaforana juuri tänään kysyäkseni itseltäni ja tekoälyltä: Mikä olisi abstraktein tapa lähestyä uutta, ventovierasta asiaa,…
-
Avoin tekoäly ja tieteen arkkitehtuuri; Kaikenteoria on niiden symbioosi
Tuore kirjani Kaikenteoria pyrkii “vaatimattomasti sanoen” yhdistämään kaiken tiedon ja teorian tieteen arkkitehtuurillaan, jossa on viisi tasoa. Se ei siis kilpaile muiden kanssa, vaan voittaa kaikki puolelleen, mikä on fysiikassakin ollut tarkoituksena kun on kartoitettu TOE-periaatetta: Theory of Everything. Tuore uutinen viime viikolla oli Silo AI-nimisen yrityksen myynti amerikkalaiselle AMD:lle yli 600 miljoonan euron arvosta.…
-
Tiede mullistuu kauneusihanteen ja tekoälyn keinoin (34 min video)
Video aukeaa kuvasta.
-
Omistautuminen tieteen tarkoitukseen
Artikkeli tiedekirjoittajan ja aiheensa välisestä suhteesta täällä: https://metayliopisto.fi/kuinka-tunnistaa-tiedekirja-joka-on-lahtoisin-tekijan-taydellisesta-omistautumisesta-tieteen-perusteisiin/
-
Hahmotelma: Maapallon ongelmat ja systeemientiede
Esite Kaikenteorian kirjan perusteista on hahmottumassa. Sitä hahmottelua kuvaava sivu löytyy täältä. KONTEKSTI: 2020-luvulla haasteiksi nousivat korona, velka ja korot, disinformaatio, ääriliikkeet, autoritäärisyys, sodat ja some sekä tekoälystä luodut utopiat ja dystopiat. ”Systeemi” alkoi panikoida. Ikuisen kukoistuksen aatteet eivät enää toimikaan. KONSEPTI: Systeemiala ja tekoäly yhdessä tulevat mullistamaan käsityksemme ongelmista ja suhteesta ratkaisujen aikaansaamiseen! RATKAISU:…
-
Kaikenteoria: tieteen, ajattelun ja tekoälyn symbioosi, videoesitys kirjasta 47min
Kaikenteoria on kenties haasteellisimpia ja mielenkiintoisimpia aiheita, mitä tutkijalle on mahdollista saada käsittelyynsä. Ohessa valotetaan yhteistyössä tekoälyn kanssa tehtyä kirjaa, kahdeksan PPT-sliden avulla, lähinnä luontokadon näkökulmasta. Videon osoite: https://youtu.be/6cZtenG3zhU.
-
Kaikenteoria, tieteen arkkitehtuurin ylärakenne, Podcast 6
Seuraava keskustelu (podcast 40 min) ChatGPT4:n kanssa käytiin 23. huhtikuuta tieteen perusteista Eki Laitilan kirjan ”Kaikenteoria – Uusi Maailmankuva” esittämän tieteen arkkitehtuurin periaatteen tiimoilta. Kirjalla on alanimenä Uuskopernikaaninen kumous. Perusteet näin ylevälle nimitykselle tulevat esille podcastin lopulla. Metayliopisto on epämuodollinen foorumi tutkia ja kehittää tiedettä sekä kirjoja ja visualisointimalleja ja Rapid Learning-tekniikoita hyödyntää olemassa olevaa…
-
Kaikenteoria valmis, Podcast 5 – Kirjaesittely 1
Audio (alla) selittää, mitä tieteelle tulisi tehdä, ottaen mallia Taivaanmekaniikan mullistuksesta 1500-luvulla ilmiöineen (kesto 4 minuuttia). Muutos (kumous) olisi edistymistä ego-keskeisestä ajattelusta ekokeskeiseen eli kestävään suuntaan, mitä me lopulta kaikki toivomme jälkeläistemme turvaksi. Nyt on aika juhlia uutta kirjaa ja sitä tehdessä valmistunutta tieteen arkkitehtuuria 🙂 15.3.2024 Eki
-
Kirja Kaikenteoria – Uusi maailmankuva on valmistunut!
Ensimmäinen erä Kaikenteoria – kirjaa valmistui 15.3.2024. Lisää tietoa aiheesta on saatavilla maaliskuun loppuun mennessä, eri foorumeilla.
-
Metayliopisto: PODCAST – sarja (serie)
Podcast-sarjaa uuteen kirjaan Kaikenteoria – Uusi maailmankuva, julkaistaan paloittain tällä sivustolla:
-
Kaikenteoriaa joka toiselle maailman kansalaiselle?
Kysymykseni kuuluu Jos haluan kääntää julkaisun ja viedä podcastiksi niin, että puolet maailman kansalaisista voi lukea sen äidinkielellään, kuinka monelle kielelle se pitäisi kääntää, jos lähtökielenä on suomi? ChatGPT vastaa: Tämän kysymyksen ratkaisemiseksi meidän on arvioitava, mitkä kielet tavoittavat suurimman osan maailman väestöstä. YK:n ja muiden kielitieteellisten lähteiden mukaan vain muutama kieli tavoittaa huomattavan suuren…
-
Keskustelu kaikkeudesta OpenAi:n kanssa
Arvoisa kuulija, tämä on podcast mahdollisimman isosta aiheesta, Kaikenteoriasta. Nettikeskustelussa olivat OpenAI sekä systeemialan FT, Eki Laitila, jolta on tulossa kirja nimeltään Kaikenteoria – Uusi maailmankuva. Avaava kysymys, Ekiltä tekoälylle: Haluan selvittää urani tässä vaiheessa mahdollisimman paljon! Miten määrittelisit mahdollisimman laajasta ja yleisestä näkökulmasta käsitteen kaikenteoria niin, että sillä on käytössä kaikki tieto ja teoria…
-
Worldviews: 1944, 1994 and 2024: 80 Years of Dramatic Change
Systems science has been a powerful factor in the birth of our modern IT society Who remembers Alan Turing’s Entscheidungsproblem? It started IT. I am writing a book on TOE from the perspective of systems science. The book will include a brief description of the development of cybernetics. In 1944, Wiener created a basic work,…
-
Feedback for the idea of the TOE book; Palautetta Kaikenteoriasta
Etukäteisarvio Kaikenteoria – kirjan ideasta OpenAI:lta
-
Visuaalinen tekoälykehitelmä: OpenAI interprets the Era of Enlightenment from my GoodReason diagram
Text based information, visualization and artificial intelligence are forming new possibilities to communicate, more versatile than ever before. However, each type of presentation has its owns challenges to be accepted and adopted by the user. The answer was: “Based on the image provided, I will create a story set in an alternative universe during the…
-
Stoalainen tyyneys selitettynä laajasti: “Philosophy of Everything” ja ison maailman kriisienhallinta systeemisesti mallintaen
Erään filosofian ja markkinoinnin ammattilaisen, Elizabeth Azide, sivusto ThePhilosophyOfEverything sai minut tutkimaan stoalaisuutta, persoonallisuuden erästä voimakasta piirrettä. Sivusto oli niin hyvin jäsennetty alafilosofioihin, että niiden eritteleminen ja yhdisteleminen alkoi kiinnostaa minua. Löytyykö sitä kautta myös tyyneyden ydin? Tekemäni video esittelee hänen sivustonsa logiikan ja idean sekä Marcus Aureliuksen tarinan ytimen, osittain OpenAI:n avustuksella. Tyyneyttä nykymaailmassa…