Alustatalous, Platform economy; Opitaanko rakentamaan sellaista, että se hyödyttää kaikkia?


Onko maailma valmis?

1900-luvun alussa kuviteltiin, että tiedetään jo kaikki fysiikasta. Sitten tuli Einstein, joka saavutuksineen mullisti kaiken.

Nyt ei edes kuvitella, että kaupankäynti pysyisi ennallaan, koska se on eniten muuttuva aihe koko yhteiskunnassa. VR meinasi pari kuukautta sitten hajota ja muuttua täysin itsenäiseksi, mutta sitten se peruttiin ja muutamasta poliitikosta riippuu miten sen lopulta käy.

Kybernetiikka toisi ekosysteemiajatteluun tietoa, tietämystä, harkintaa ja pitkän tähtäimen näkemystä. Siihen tarvitaan menettelytapoja.

Alustatalous.fi on sivusto, joka tähtää siihen. Jatkoin tässä esityksessä heidän työtään, mitä he olivat kehottaneetkin tekemään. Siksi laitan tämän videon heille.

Videon pituus on 44 min ja se käy läpi lähes kymmenen erilaista alustaa, mitä tämä järjestö on määritellyt. Näin tulee määriteltyä “lähes koko Suomi”, ainakin liikenne, terveydenhoito, julkinen sektori, opetus jne.

Mitä tästä opimme?

Staattisen järjestelmän kuvaaminen on suhteellisen helppoa alusta lähtien. Dynaamisten vaikutusten ja mahdollisuuksien ymmärtäminen vie mentaalisen ajattelun ja identiteetin tasolle.

Tekniset henkilöt yleensä täydellisesti laiminlyövät tämän puolen, eivätkä talousalan ihmiset sen parempia.

Siksikin tarvitaan muodollisia menetelmiä, ettei unohtuisi se tärkein, ihminen. Eikä päästeltäisi julkisuuteen sellaisia sammakoita, että robotista hetkessä tulisi älykkäämpää kuin ihminen.