Tiivistelmä kirjasta SeBok Systems Engineering tiivistää kaiken systeemisyyden yhteen kuvaan


Systems Engineering kuulostaa spesifiseltä rajatulta aiheelta, jota osaisisivat vain insinöörit

Systeemitieteiden yhteisö on laajentanut systeemisyyden käsitettä, ja kautta aikojen evoluutio (biologia) ja psykologia ja käyttäytymisen teoriat ovat olleet osa sitä. Systeemien kehittäminen voikin tarkoittaa lähes mitä tahansa.

Kirja SeBok on varsin selkeä, systeeminen itsekin. Se lähestyy systeemien kehittämistä lentoliikenteen taustalta. Sadan vuoden ajan ilmailu on ollut haasteellisimpia kehittämisen kohteita ja näinä päivinä NASA ja USA;n ilmavoimat yhdessä siviilisektorin kanssa ovat aktiivisia systeemien käytännön soveltajia, sillä jämäkämpää tieteenalaa siihen ei ole.

Kirjakin on systeemi, samoin luvut, sekä jopa lukija

Lyhyessä analyysissä (30 min) kirjan jokainen osa on kuvattu sisältöluettelon lisäksi kaavioina. Kun kaavioiden tietyt osat omaksuu, saa osakäsityksen (aspekti) siitä, mikä itseä eniten kiinnostaa. Tietyn sektorin voi kenties automatisoida tai saada valmiina jostakin, kolleegalta. Näin modulaarinen rakenne tekee oppimisen helpoksi ja fokusoituneeksi. Se auttaa varsinkin tutkimustöissä.

Vastuullinen tekoäly on jatkumo, joka alkaa ja päättyy spesifisiin näkymiin

Tietämyksen integrointiahan Systems engineering pääosin on: vanhaa ja uutta tietämystä yhdistellään. Jos siinä syntyy geneeristä, monikäyttöistä osaamista, se voi johtaa uudenlaisiin innovaatioihin. IT-osaaminen on sen keskiössä.

https://youtu.be/95TBflJPMmA