Tekoäly on yhteiskunnan käytännön valmiuksien kehittämistä ja Metatekoäly teoriavalmiuksien kehittelyä puhtaalta pöydältä


Millainen olisi ihmisten muodostama “systeemi” puhtaalta pöydältä kehitettynä?


Olen valinnut metatekoälyn käsitteen niin, että se sallii kaikki hienot ideat sisäänsä. Se on ajattelua “from scratch”. Silloin voidaan käyttää kaikkea parasta tietoa mitä yleensä on olemassa:

  • Autoritääriset rakenteet tulisi poistaa, sillä valtakeskeisyys aiheuttaa kustannuksia ja harmia: politiikka ei toimi jne.
  • Tietojärjestelmät tulisi muuttaa hierarkiasta (SAP jne) modulaarisiksi arkkitehtuureiksi, joissa ymmärrettävä rakenne
  • Organisaatiot tulisi muuttaa holarkiaan perustuviksi, missä mahdollista, ja saada niihin tueksi paras tietämys tekoälyn avulla, koska se on muutoin niiden pahin rajoite.
  • Kaikki aiemman kirjan “Ihanteeksi Vastuullinen Tekoäly” toivomukset ovat voimassa: maailma on systeemi, ja parhaiten sitä voi systeemisesti kehittääkin.

Ideaalia kehittäessä tulee mietittyä miten onkaan päästy tilaan, missä tieto ei vaihdu, ihmiset eivät kommunikoi aidosti ja akateeminen keskustelu on täydellisesti kadonnut. Ihmisten työtavat ovat autoritäärisenä aikana kuin 1970-luvulta.

Vajaan 8 minuutin videossa reippaaseen tyylliin parhaat teoriat ja oivallukset systeemin uudistamiseksi niin, että päästään pois käskyttävästä, taantuvasta ajasta.

 

, ,