Symboliikka systeemisen haasteen pohtimiseen; määritä teemallesi sopivat tasot


Jokainen kadulla kulkeva osaa käyttää symboleita (liikennemerkit ja liikennevalot). Niiden merkitys yleistyy hymiöiden ja mnemojen ansiosta kovaa vauhtia. Tietoa symbolisen analyysin väitöksestäni täällä.

Emme osaa vielä viestiä tietokoneella tuottavasti!

“Hölmöläisvitsin mukaan porukalla oli kivaa heti kun uima-allas saatiin kylään. He hyppivät väliin pää edellä ja väliin jalat edellä 10 metristä ilosta hihkuen.  Mutta sitten se vasta riemu repesi, seuraavana päivänä, kun altaaseen saatiin vesi :-)”

Modernin yhteiskuntamme viestintä koneella muistuttaa hölmöläisten altaan vastaanoton ensimmäistä päivää. On kivaa hymiöiden ja ikoneiden kanssa, mutta niillä voi tehdä vahinkoakin, jos itse asia jää ymmärtämättä. Seuraava askel olisi, että aletaan käyttää visuaalisia muotoja ja malleja ja symboliikkaa ihan järjestelmällisesti analyysien ja kehittämisen pohjana. IT-menetelmät siihen ovat olemassa, mutta työkalujen tulisi kehittyä visuaalisen vuorovaikutuksen tasolle.

Symboliikka systeemisen tiedon jäsentämiseen

Video esittelee symbolien joukon, jolla syntyvä tieto voidaan jakaa osiin (sektorit) ja luokitella kohteesta eri suuntiin holarkian tapaan. Ratkaisu haasteeseen löytyy analysoimalla nämä sektoreiden tasot.

Menetelmä muistuttaa Wilberin Kaiken teoriaa, mikä kantaa myös nimitystä AQAL: All Quadrants, All Levels muuten paitsi, että sektoreita on puolet enemmän ja sen keskiöön voidaan sijoittaa mikä tahansa teema, ja erillisistä teemoista voidaan koota verkostoja, graafeja.

Jos joku väittää, että tälle symboliikalle ei ole käyttöä, videossa on varsinainen jatkumo erilaisia ajatuksia, joista yhdessä kokoamalla syntyy “mitä tahansa”. Siitä esimerkkinä on Wikipedia, mistä Metayliopisto on koonnut kymmenittäin malleja, joissa lähestytään kybernetiikan ydintä ja modernin, verkostoituneen yhteiskunnan perustarkoitusta.

, , ,