Rooman Klubi on maailman omatunto; kolkuttaako se tarpeeksi?


Meta-yliopiston pääsivulla uutena teemana mainitaan Rooman Klubi ratkaisemaassa maailman suurimpia haasteita. Sen tarkoituksena on luoda globaalia ymmärrystä, mikä on aivan sama kuin Meta-yliopiston päätarkoitus. Siksi sitä on aiheellista täällä. Klubin tärkeimpiin tutkijoihin kuului aikanaan Donella Meadows, jonka vaikutuksesta systeemiajatteluun saatiin mukaan aimo annos inhimillistä herkkyyttä.

Rooman KlubiTämä kuvaus on lähinnä rutiininomainen demonstraatio kuinka saada tämä maailmanlaajuinen yhteisö linjattua systeemisiin raameihin. Se ei sisällä draamaa eikä mystiikkaa, vaikka Rooman Klubista on kirjoitettu yhtä sun toista perätöntäkin. Selostus perustuu tuttuun tapaan Demingin kierrokseen.

Johtopäätökset Rooman Klubin tarkastelusta

Suurin haaste Klubilla on mielestään ilmastonmuutos, mutta paljon muitakin globaaleja haasteita riittää: ravinto, energia, eriarvoisuus, saastuminen ja turvallisuus. Ongelmiksi tulee valtakysymykset, sillä vaikka hyviäkin suunnitelmia saataisiin aikaan, eri maissa ei silti löydy poliittista tahtoa tehdä muutoksia.Ilmastonmuutoskokouksista on tullut arkipäivää poliittisilla foorumeilla, joten aktiivisuus on kyllä siirtynyt sinne, ilman mainittavia tuloksia.

USA:n tuore presidentinvaali lisää skeptisyyttä, mistä Rooman Klubi muutenkin on kuuluisa. Vuonna 1972 se linjasi, että jos 100 vuoteen maapallo ei saa kasvuansa hillittyä, sen luonnonvarat loppuvat perusteellisesti. Siitä armonajasta on pian puolet kulunut ja ainakin neljä vuotta sitten (2012) 66 tiedemiestä olivat muuttaneet raporttia entistä pessimistisempään suuntaan.

Sinänsä tällaisia globaaleja päätöksenteko- ja suunnitteluelimiä kuten Rooman Klubi, YK järjestöineen ja Maailmantalouden foorumi tarvitaan kipeästi. Jos kaikkien näiden elimien tavoitteet saataisiin yhdentyviksi palvelemaan maailman tulevaisuutta yhdessä valtioitten ja valtioliittojen kanssa, olisi jo toivoa saada pääongelmat kuriin. Sanonta Uusi talousjärjestys tarkoittaa valitettavasti aivan päinvastaista. Systeemiajattelu on tapa pohtia näinkin isoja ratkaisumalleja.

Video (36 min) on katsottavissa täällä.