Poliittinen viestintä on raadollisimmillaan vallan kirjaamista lakiin; tänään sote nytkähti eteenpäin


Tiukkoja kysymyksiä sote-uudistajille

Miten lait syntyvät? Näkyykö potilaan ja sosiaaliturva-asiakkaan tilanne lakiluonnoksessa mitenkään? Onko uusi laki varmasti mahdollisimman selkeä ja toimiva, ettei sitä tarvitse jatkuvasti korjailla?

Lainsäädäntöprosessi on viestintää

Valitettavasti tätä viestintää tehdään ratkaisevin osin lukittujen ovien takana, vuotoineen. Perustuslakivaliokunta on erikoinen piirre demokratiassa muihin valiokuntiin verrattuna. Uudistus siirtyy ensi viikolla substanssivaliokuntaan modifioitavaksi. Helppoa se ei ole, sillä tähän uudistukseen on “keksitty” eli kirjoitettu tuhansia sivuja tekstiä, mitä takuulla kukaan edustaja ei pysty omaksumaan.

Videossa (34 min) on esimakua siitä, millaista olisi tulevaisuuden viestintä malleineen. Esitystä varten on hyvä luoda meta-arkkitehtuuri (linjaus isompaan kokonaisuuteen) sekä tietokoneella meta-sisältö. Siitä päädytäänkin kybernetiikkaan, joka määrittelee meta-kielen erotuksena prosessikieleen, mitä arkielämässä työpaikoilla käytetään. Edelleen siitä päädytään universaalin johtamisen periaatteeseen, millä varmistetaan, että paketti varmuudella toimii käytännössä (tämä tehdään jo etukäteen).

 

,