Metayliopiston videoiden systematiikka: Taso 1 on teema kuvaamassa todellisuutta ja paradigmaa


Paradigma murtuu yleensä ryskyen

Näin uusista tieteen ja käytännön mullistuksista on todettu (linkki):

“In a brilliant series of reviews of past major scientific advances, Kuhn showed that science advanced the most by occasional revolutionary explosions of new knowledge, each revolution triggered by introduction of new ways of thought so large they must be called new paradigms.

From Kuhn’s work came the popular use of terms like “paradigm,” “paradigm shift,” and “paradigm change.””

Systeemiajattelu on oma paradigmansa

Euroopan ja Suomen johtamisessa näkee tänään aivan vääriä suuntauksia. Keskitytään talouden pakottamana siirtämään sama pakkoasenne kansalaisiin, vaikka yhteiskunnan pitäisi olla kehityksen suuntaaja ja kansalaisten edellytysten mahdollistaja kohti yhteistä hyvää (Pekka Himanen: Sininen kirja). Sen sijaan yhteiskunnan ekosysteemien kehittämiseen ei käytetä kunnolla resursseja. Ei edes arvosteta tietoa ja tiedettä. Ainoa tapa maan menestyä on saada elinkeinoelämä, tuotteet ja palvelut sekä tutkimus ja oma asenne erinomaiseen tilaan. Perinteinen, autoritäärinen yhteiskunta ei siihen alkuunkaan pysty, koska sen päälle kasaantuu ongelmia sitä enemmän, mitä raivokkaammin se aikoo “säästää” kustannuksista.

Tältä pohjalta luulisi olevan selvä, että etsittäisiin vallan uusia ajattelutapoja, kuten systeemiajattelu ja sen taustalla oleva kybernetiikka.

Nyt on käynytkin niin, että yliopistot eivät ymmärrä kumpaakaan. Valtaapitäville on mielestään hyväksi jäädyttää tilanne sellaiseksi, että itse voisi edelleen kontrolloida muutoksia “mikromanageeraamalla”. Valtarakenteet tahtovat jäätyä paikalleen. Silloin systeemin entropia kasvaa ja tieto fragmentoituu. Tämä on maailmanlaajuinen ilmiö.

Videossa esitellään konseptiajattelu yleisellä tasolla. Edellisviikolla Metayliopisto esitteli konstepteina lähes kaikki IT-alan kärkihankkeet. Se on taso 3. Jos haluttaisiin kehittää kärkihankkeita eteenpäin, siirryttäisiin vaiheisiin 4, ja 5 ja 6 ja jos syntyvä systeemi pääsee toteutukseen, siihen löytyy omat kognitiiviset mallinsa, mitä sivutaan videon lopulla.

Video on 17 minuutin mittainen (linkki).