Maailman ongelmat painavat; Näkyykö Brexitin päässä valoa?


Brexitistä on tulemassa poliittisen päätöksenteon rappion symboli

Eroa EU:sta on Englannissa pohdittu useita vuosia, eikä valtakunta ole päässyt käsitykseen ollakko vai eikö olla (Hamletin teema)?

Parlamentin ylä- ja alahuoneet ovat jumittuneet samaan aiheeseen vuosiksi ja kuningattaren arvovalta heikentynyt, koska joutuu mukautumaan pääministerin esityksiin pitipä niistä tai ei. Kaiken huipuksi koko EU:n ylimmät elimet jatkuvassa päätösvalmiudessa: joko nyt, vai mitä vielä, saisiko siltä lypsettyä lisää etuja, vai tuleeko myöntyä, että tästä sirkuksesta jotenkin päästäisiin eroon?

Ainoa tapa valtakunnan eheytyä on — tietysti — yhteinen käsitys tulevaisuudesta. Siihen se tarvitsisi systeemistä näkemystä mitä UK, Englanti ja mitkä saaret ja Irlannin osat siihen kuuluisivatkaan olisivat yhdessä toisiaan kehittämässä.

Parhaat neuvot ovat ilmaisia, mutta jos sopua ei tule, jahkaus jatkuu kymmeniä vuosia. Ongelman alkusyy on ollut käsittämätön byrokratia manner-Euroopassa, mihin itsenäisemmin ajatteleva Englanti ei enää ole halunnut nokkaansa työntää.

Ei taida olla sellaista visionääriä, joka viitoittaisi Englannille sellaisen roadmapin, johon kaikki arvot voisivat yhtyä?

Minuutin video aukeaa kuvaa klikkaamalla.

 

,