Kriittinen analyysi aiheesta lohkoketju. Sen piti turvata bisnes, mutta onko se itse heikoin lenkki?


Lohkoketju on liiketoiminnan metodi, jonka laajuutta ja merkitystä pohditaan (2018) monessa äänensävyssä. Ihmiset eivät osaa keskustella siitä, ja sen takia rahoituksia ohjataan vääriin kohteisiin ja kallispalkkaiset ihmiset joutuvat ihmettelemään konsulttien luentoja, joita eivät alkuunkaan ymmärrä. Metayliopisto haluaa palvella heitä; tosin tämä esitys ei ole ihan helpoimmasta päästä.

Lohkoketju liittyy Internettiin, bitcoin-valuuttaan, maksamisen logiikkaan ja sopimusten tekoon

Bitcoin on jo esitelty Metayliopiston sivustalla, samoin IoT ja tekoälystä Watson. Tämä esitys on tasoa 4, systeeminen käsitys. Se antaisi mahdollisuuksia määritellä BlockChain uudelleen, koska korjattavaa siinä on todella paljon.

Sen tapa käyttää energiaa on käsittämätöntä tuhlausta ja sitä tehdään kuulemma paljon Kiinassa, missä ekologia muutoinkin on heikoissa kantimissa. Vihreä liike voisi ensitöikseen ajaa siihen muutoksia.

On anteeksiantamatonta, että tämän luokan hankkeita ohjelmoidaan harrastelijoiden tapaisilla porukoilla, avoimella koodilla, mikä on altis saastumaan ja vikaantumaan kovin monella tavalla.

Uusi implementaatio tarvitaan

Niin heikko näyttää olevan lohkoketjun taso ja idea, että se pitäisi ajatella kokonaan uusiksi. Vaikea on saada niin suurta muutosta aikaan, vaikka tällä asetelmalla se tulevaisuudessa ajaa valtiot ja megayritykset toisiaan vastaan, napit vastakkain. Se on muutenkin globalisaation ikäviä seurauksia. Juristit ainakin pääsevät hyötymään kaikista sekavista tilanteista, se on ainakin varmaa.

Video on 38 min pitkä.