Kaiken ajattelun selkärankana parhaiten toimii systeeminen näkemys; Sähköpotkulauta on huikea innovaatio kuvattavaksi


Disruptiivinen ajattelu edellyttää pelkistämisen ja aiheiden yhdistämisen taitoja

Monet luulevat olevansa loistavia innovaattoreita, kun taidokkaasti osaavat käyttää Business Model Canvasia tai tuotteiden kehittelyn metodiikkaa (kuten QFD). Nämä ovatkin mainioita työkaluja osatehtäviin, mutta silloin kun kehitetään konsepsia, liiketoimintabrändiä tai uutta tutkimuksen suuntausta (kuten systeemiajattelu), tarvitaan taitoja edetä aiheesta toiseen jatkumon tavoin, ilman että ajatus välillä katkeaa tai jos katkeaa, punainen lanka löytyy uudelleen ja kokonaisuus entisestään parantuu.

Systeemiajattelu auttaa näissäkin tarkoituksissa, jos pystyt muodostamaan systeemikäsityksiä tarpeeksi luontevasti. Siispä asiaan.

Metayliopiston viestintäkonsepti on tällainen tapa, joka onnistuu kuvaamaan ihmisen biologiaa (kuten vatsa), sotaisia kriisejä (Turkin hyökkäys Syyriaan), ilmastonmuutosta ja maailmanlaajuista markkinointia. Selkeinä muutaman modulin pakkauksina esitettynä aiheesta syntyy malli, jota kelpaa tarkentaa kaikkiin suuntiin, mitkä koetaan tärkeiksi. Tällä palstalla on yli 200 esimerkkiä Don Quijoten persoonallisuudesta lähtien.

Sähköpotkulauta on ainutlaatuinen idea, mutta silläkin taustansa sadan vuoden takaa

Tabula rasa tarkoittaa ihan puhdasta taulua, jollainen olisi lapsen mielessä ennen kuin on oppinut vielä mitään. Millainen on lyhyin määritelmä sähköpotkulaudasta ja miten se kannattaisi esittää alkuvaiheissaan. Siihen löytyy monia systeemisiä malleja: tuotemalli, palvelumalli, tekninen malli, bisnesmalli jne. Kun saat sovitettua ne yhtee, on uusi mahtava innovaatio jo “pitkällä”, ajatusten tasolla yhtenäisenä.

Videossa (21 min) sähköpotkulauta esitellään luonnosmaisesti, ja esittämisen tapa periaatteellisemmin, koska jälkimmäinen on uudempi idea, eikä ehkä suinkaan vähäisempi merkitykseltään (kuka nyt alituiseen potkualustaa tarvitsisi?). Ajattelun taitoja sen sijaan jokaisen kuuluisi kehittää aina mahdollisuuksien mukaan.

Viestintätapa ei ole valmis argumentti, vaan avoin foorumi oppia ja kehittää mitä tahansa.

Ideoita ja mahdollisuuksia kyllä piisaa

Jokainen voi harjoitella systeemiajattelua laajentamalla tätä kuvausta omiin suuntiinsa, tai keksimällä uusia ideoita.

Miten olisi Hyperloop Helsingistä Tukholmaan ja takaisin? Haluatko esittää sitä bisnesideana Suomen hallitukselle, vai hylkäätkö mahdottomana?

Kuten huomasit, tässä esityksessä periaate, mallintaminen ja viestinnän luonne olivat tärkeämpiä kuin itse asia. Mutta sitten kun menetelmäpuoli on harkittu, siihen konseptiin sopii politiikat, taloudet, yhteiskuntasektorit, teknologiat, luonnonmullistukset ja lakien laatiminen (tänään jälleen kerran Brexit-päätöksenteko Englannissa siirtyi, koska yhtenäistä systeemistä käsitystä englannin ylimmillä poliitikoilla ei tunnu olevan).

Disruptiivinen innovaatio tarkoittaa markkinoita häiritsevää innovaatiota, jolla olisi taipumuksena muuttaa ihmisten ajattelutapoja merkittävästi. Sellainen voi olla myös toimintatapa, kuten tapa ajatella ideat ja ratkaisut entistä fiksummalla tavalla, osataakseen vaikuttaa yhteiskuntaan osaamisellaan. Se on silloin kognitiivinen arkkitehtuuri. Se on juuri Metayliopiston anti tälle maailmalle.

Kehitä itsestäsi ajattelun monitaituri.