Jokainen osaa pelätä; tässä kuvaus pelosta ja sen torjunnasta luottamuksen herättämisen keinoin


Monet ovat kyselleet minulta alkeisesitystä systeemiajattelun keinojen oppimiseksi. Sen suunnitteleminen tuntuu vaikealta, koska aihe liittyy periaatteellisesti ihan kaikkeen, mikä on sen ainutlaatuinen etu, mutta sen seurauksena esityksistä tulee melko teoreettisia, joihin useimmilla ei ole edellytyksiä.

Pelko aiheena

Homer Simpson on perheineen eräänlainen pelon symboli. Sattumuksia ei puutu!

Koska systeemiajattelu yhdistää kaiken, valitsin ihmistä lähimpänä olevan aiheen, pelon. Se on monitieteinen käsite ja netissä olevat määritelmät vaihtelevat. Kaikki toimivat määritelmät kelpaisivat tähän, mutta valitsin Wikipedian: https://en.wikipedia.org/wiki/Fear. 
Löytyi myös tunteita ja niiden säätelyä kuvaavia esityksiä.

Uskoisin, että dummies – tason katsojatkin ymmärtävät mistä on kysymys: mallintamisesta, kuvaamisesta, periaatteiden valinnasta ja yhdistelystä ja vieläpä ongelmien korjaamisesta jopa pysyvästi ja kokonaan poistamisesta. Viime mainittu edellyttäisi asennemuutosta ihmisissä ja kulttuurien kehittymistä yhteistyöhaluiseen suuntaan.

Tästä aiheesta Joanna Barclay pitää webinaarin 8. kesäkuuta klo 10: https://www.oppia.fi/webinars/creatingculture. Se on pelon voittamisen filosofiaa ja käytäntöä. Suosittelen!

Video on 41 minuuttia pitkä.

,