Semanttisesta webistä piti tulla luonteva älykäs harppaus html-tasolta, mutta kuinka kävi?
Idea on semanttisella webillä erinomainen: semantiikan jakaminen, mutta toteutuksesta tuli äärimmäisen monimutkainen. Teknologia ei ole ollut kypsää siihen, toisin kuin edeltäjällään (htlml), joka sekin on muuttunut äärimmäisen sekavaksi kielten ja esitystapojen viidakoksi.
Tiede ei arvosta monimutkaisuutta. Sen sijaan se arvostaa linjakkaita käsityksiä, joilla on universaali ilmaisuvoima. Esittelen tässä videossa (5 minuuttia) sellaisen: metatieteen, joka on puhjennut hiljaisena signaalina jo oraalle systeemitieteiden yhteisössä meta-ajattelun muodossa.
Metayliopisto on ottanut metatekoälyn ohella metatieteen kehitysohjelmaansa. Muutamat kansainväliset foorumit edistävät vastaavantyyppistä ideaa omalla tavallaan. Esimerkiksi Meta-NET.EU, jossa olen itse jäsenenä.
Kaikkia globaaleja tiedon muotoja pitäisi edistää ekosysteemeinä, avoimesti
Ei ole järkevää kehittää globaalia ominaisuutta, globaalia tietoa ja ymmärrystä, ja jättää se yksityisen toimijan monopoliksi estämään kehitystä. Tieteen tulee avautua, ja yhteisöjen alkaa yhdessä luomaan sellaisia rakenteita, jotka pysyvät.
Monialaisuus on äärimmäisen käytännönläheinen asia, koska tarve lisääntyy työelämän moninaisissa tiimeissä kaikkialla. Esitys PDF-tiedostona täällä.