Ymmärrätkö yhteiskunnan epäideaalisuutta? Tenttikysymykset tekoälyä koskien

Katso lisää: Innvointikirja.

Jokerikysymykset uuteen kirjaamme liittyen

Tekoälystä on kirjoitettu paljon joutavia, ja vain vähän asiaa.  Uudesta kirjasta seuraavassa ennakkotietoa. Seuraavilla kysymyksillä lukija voi kontrolloida osaamistaan ennen lukemista ja sen jälkeen:

Kirjan looginen sisältö.
  1. YHTEISKUNTAKÄSITYS: Mikä merkittävä näkökulma sosioteknisessä yhteiskunnassamme on täydellisesti puuttunut tekoälykeskustelusta (Ω)?
  2. ARVOT: Onko politiikkaa (teoriassa) mahdollista muuttaa niin, että se vastaisi kansalaisten arvoisiin ja tarpeisiin (α)? Mikä johtamistapa on siihen paras?
  3. TIEDE: Mikä tieteenala määrittelee parhaiten monialaisuuden ja monitieteellisyyden ja osapuolten välisen yhteistyön edellytykset (π)?
  4. TIETÄMYS: Mistä johtuu, että ihmiset ovat nykyisin kaikesta kehityksestä huolimatta kapea-alaisia, mikä näkyy somessa riitoina ja politiikassa valtataisteluna (χ)?
  5. VIESTINTÄ: Miten viestintä- ja kouluttamistapaa kannattaisi muuttaa, että se palvelisi suoraan vastaanottajansa toiveita ja johtaisi rakenneuudistuksiin (Δ)?
  6. PROJEKTOINTI: Millä keinoin isot hankkeet saataisiin sellaiselle uralle, että ne etenevät täsmällisesti, eivätkä kaadu riitoihin (β)?
  7. SYSTEEMIOSAAMINEN: Onko olemassa teoriaa järjestelmien diagnostiikalle, joka kertoisi mikä osa kokonaisuudesta ei vastaa tarkoitustaan, siis ei ”toimi”, jotta ongelmat saataisiin korjattua juurisyistä alkaen (τ)?
  8. INFRASTRUKTUURI: Miten Suomen IT-infraa pitäisi muuttaa, että se palvelisi mahdollisimman hyvin tekoälyhankkeita (μ)?

Luettelossa näkyvät kirjainsymbolit viittavat kirjassa vastaavaan lukuun. Näistä muodostuu yhdessä käsitys, mitä on Meta – tekoäly kehittämässä yhteiskuntaa, ohjelmoitava systeemi sekin.

,