Ymmärrätkö yhteiskunnan epäideaalisuutta? Tenttikysymykset tekoälyä koskien


Jokerikysymykset uuteen kirjaamme liittyen

Tekoälystä on kirjoitettu paljon joutavia, ja vain vähän asiaa.  Uudesta kirjasta seuraavassa ennakkotietoa. Seuraavilla kysymyksillä lukija voi kontrolloida osaamistaan ennen lukemista ja sen jälkeen:

Kirjan looginen sisältö.
  1. YHTEISKUNTAKÄSITYS: Mikä merkittävä näkökulma sosioteknisessä yhteiskunnassamme on täydellisesti puuttunut tekoälykeskustelusta (Ω)?
  2. ARVOT: Onko politiikkaa (teoriassa) mahdollista muuttaa niin, että se vastaisi kansalaisten arvoisiin ja tarpeisiin (α)? Mikä johtamistapa on siihen paras?
  3. TIEDE: Mikä tieteenala määrittelee parhaiten monialaisuuden ja monitieteellisyyden ja osapuolten välisen yhteistyön edellytykset (π)?
  4. TIETÄMYS: Mistä johtuu, että ihmiset ovat nykyisin kaikesta kehityksestä huolimatta kapea-alaisia, mikä näkyy somessa riitoina ja politiikassa valtataisteluna (χ)?
  5. VIESTINTÄ: Miten viestintä- ja kouluttamistapaa kannattaisi muuttaa, että se palvelisi suoraan vastaanottajansa toiveita ja johtaisi rakenneuudistuksiin (Δ)?
  6. PROJEKTOINTI: Millä keinoin isot hankkeet saataisiin sellaiselle uralle, että ne etenevät täsmällisesti, eivätkä kaadu riitoihin (β)?
  7. SYSTEEMIOSAAMINEN: Onko olemassa teoriaa järjestelmien diagnostiikalle, joka kertoisi mikä osa kokonaisuudesta ei vastaa tarkoitustaan, siis ei ”toimi”, jotta ongelmat saataisiin korjattua juurisyistä alkaen (τ)?
  8. INFRASTRUKTUURI: Miten Suomen IT-infraa pitäisi muuttaa, että se palvelisi mahdollisimman hyvin tekoälyhankkeita (μ)?

Luettelossa näkyvät kirjainsymbolit viittavat kirjassa vastaavaan lukuun. Näistä muodostuu yhdessä käsitys, mitä on Meta – tekoäly kehittämässä yhteiskuntaa, ohjelmoitava systeemi sekin.

,