Yhteiskunta on siiloutunut: Ideoita uudistumiseen


USA:n presidentinvaalit ovat osoittaneet sen, että sekään maa ei ole mikään Onnela, kaikille. Esimerkiksi Bernie Sandersin saama suosio sosialismin puolustajana on todella yllättävää kapitalismin luvatussa maassa. Toisaalta Donald Trumpin puheista voi päätellä, että kansa ei ole kovin valveutunutta ja halukasta systeemiajatteluun koko maan parhaaksi.

Tämä oli yhtenä taustana tässä videossa, mutta myös Euroopan tilanne, mistä yhtenä esimerkkinä puheet helikopterirahasta, että jokaiselle Euroopan kansalaiselle “pudotettaisiin” tietty määrä rahaa, koska maanosan talous ei muuten elpyisi :O

Systeeminen malli yhteiskunnasta

Tässä videossa yhteiskunnasta esitetään muutama yksinkertainen kognitiivinen malli. Nykyjärjestelmä kuvataan hierarkiana, missä kaikki portaat ja elimet ovat aivan kuin estämässä uutta tulokasta uusine ideoineen. Nykyjärjestelmä selvästi käpertyy itseensä ja menettää siinä samassa tulevaisuutensa. Näin on myös maailmanlaajuisesti todettu (johtavat talous-nobelistit).

Ideoita yhteiskunnan uudistumiseen: Video

Seuraavassa mallissa käännän ongelmat voitoksi niin, että ylikriittinen kilpailu muuntuu yhteistyöaihioksi ja koheesioksi, missä erilaiset toimijat vetävät toisiaan puoleensa.

Nyt on kiinnostavaa selvittää miten hyvä taloudellisesti olisi malli, missä yhteistyö olisi pääasiallinen vuorovaikutuksen ja tuotannon ja suunnittelun teema (eikä kilpailu ja protektionismi ja tuoteoikeuksien salaaminen). Resurssipohjainen talous on teoria, missä juuri resurssien optimointi on tuotu pääteemaksi. Selvää on, että kokonaisoptimoinnilla saavutetaan paremmat tulokset kuin lukemattomilla osaoptimoinneilla.

Näin voisi väittää ja suositella, että ainakin teoriassa tässä esitetty yhteistyöyhteiskunta on myös talouden kannalta ajateltuna tuottoisin, ja ennen kaikkea se palvelisi parhaiten tavallista kansalaista. Video löytyy täältä.