Ihmisen synkkä puoli tulee esille talousjärjestelmissä.
Käsittämätöntä miten huonosti eri markkinat toimivat liberalismin oloissa: kaikki kilpailevat (toisiaan vastaan) tieteessä, palveluissa yms. Vain harvat uskaltavat kyseenalaistaa järjestelmän, koska saa syytteen populismista. Aito systeemiajattelija uskaltaa ajatella mikä on oikein ja mikä on järkevää, mutta myös mikä on typerää.
Suomen sote-uudistus herättää kiihkeitä tunteita ja eikös sieltä nämä ihmisen negatiiviset piirteet paljastu vähitellen, koska ei ole kykyä (halua) tavoitella kokonaisuuden hyvää? Poliitikot ovat unohtaneet sairaan asiakkaan, koska kamppailevat keskenään vallasta ja kunniasta — ja rahasta.
Taloutta pitää verrata ihmisen verenkiertoon. Jos siihen tulee tulppia (monopoleja), koko systeemi alkaa voida pahoin, ja lähestyy kuoliota. Ville Iivarinen on kirjassaan Raha (https://intokustannus.fi/kirja/raha/) kuvannut https://intokustannus.fi/kirja/raha/ tätä rappeutumisilmiötä. Markkinatalous on suhteellinen käsite, koska täysin vapaana se ei missään voi toimia.
Esitän videossa (65 min) palvelujen integrointia, parempaa työllistymistä ja systeemistä käsitystä yhteiskunnan hyväksi.