Super-ajatus maailmanlaajuisen koronakriisin voittamiseen


Viimeistellessäni Supertiede – kirjaa maailmanlaajuinen pandemia putkahti loppuvaiheissaan ikään kuin yllättäen tutkimusaiheeksi selvittää miten yhteinen äly nyt toimii, ja mikä olisi ideaalinen, tieteellinen näkemys holistiseksi johtamisen ja organisoinnin välineeksi, jolla paras mahdollinen älyllinen tuki tietojärjestelmäarkkitehtuureineen edistää maailmanlaajuista terveyttä ja hyvinvointia, unohtamatta tietenkään taloutta.

Tästä kuvasta selviää paljon asiaansa vihkiytyneelle katsojalle, ainakin keskeinen sanasto on näkyvillä. Selkeämmät kaaviot perusteluineen löytyvät ensi kuussa myyntiin tulevasta kirjasta Supertiede – tietämyksen integrointi. Sitä tämä demonstraatio ideoineen ja kybernetiikka oppeineen totta vie ovat 🙂

Siinä olisi Supertiede oikeassa käytössään? Niin monet ihmettelevät Suomessa, että mihin sitä systeemiajattelua oikein voisi koskaan käyttää. Tosin käyttöliittymä on mitä on, mutta tässä perustutkimusvaiheessa tärkeintä ehdottomasti on ymmärtää miten tieto kulkisi parhaimmassa tapauksessaan, ilman rajoja, ilman esteitä, kaikilla tasoillaan – ihmisten parhaaksi. Siitä periaatteesta ovat unelmoineen lukemattomat tutkijat ja IT-ammattilaiset jo 1950-luvulta lähtien, Alan Turing etunenässä.

Koronan toinen aalto saattaa olla vaikea ja haastaa sairaanhoitosysteemin perusteellisesti (kuten espanjantauti teki). Toivotaan, ettei sellaista koskaan tule. Tässä olisi sille kyber-tason organisaattori.

Kuva Metayliopiston demosta (22.5.2020): systeemi olisi maailmanlaajuisesti selattavissa.

Periaate on niin yksinkertainen, että sitä on viranomaisen vaikea käsittää.