Ratkaistaanpa kaikki isot ongelmat kerralla — tätä on metasysteemiajattelu 🙂


Kirja Wicked Solutions esittää tyylikkään tavan lähestyä ns. inhottavia ongelmia. Tässä videossa siitä jatkaen ideoidaan koulutus- ja ajattelumetodiikkaa, jolla kyberneettisine ominaisuuksineen päästäisiin vähentämään inhottavien ongelmien vaikutusta.

Ongelmat ovat inhottavia, jos ne vuodesta toiseen pyörivät harminamme.

On merkillistä, että mikään taho valtakunnassa ei systemaattisesti panosta vaikeiden ongelmien poistamiseen — periaatetasolla. Siten ei opita yhtään mitään edellisen vuoden ongelmista, ja sama päivittely jatkuu. Heikoimmat kärsivät ikuisesta valtataistelusta. Systeemiset vääristymät ovat ilmiöitä, joilla on tapana jäädä ikuisesti estämään kehitystä. Tämä video (28 min) kertoo kuinka saataisiin selkeää parannusta näihin kiusankappaleisiin.

Sivistyksen taso liittyy siihen, kuinka paljon näitä inhottavia ilmiöitä on yhteiskuntaa ja ihmiskuntaa häiritsemässä. Teknologia auttaa merkittävästi niiden poistamisessa, JOS ja VAIN JOS onnistumme liittoutumaan yhteen niiden ratkaisemiseksi — muuten ei.

Williamsin ja Hofin kirja Wicked Solutions on erinomainen tiivistys tästä vaikeasta aiheesta. Siihen liittyy myös sivusto: https://csl4d.wordpress.com/2012/04/29/the-viable-system-model/

Metayliopiston metodiikalla voi jatkaa siitä, mihin tuon kirjan metodi jäi, ja edetä jouhevasti vaikkapa kymmeniin eri suuntiin uutta ja parempaa tulevaisuutta tehden.

Video on 28 minuutin mittainen.