Rakettitiedettä, osa 2: Kybernetiikka on kyvykkyyden tiedettä ja ohjauksen taidetta


Kunpa yhteiskuntamme osaisi kybernetiikkaa! Sitä vartenhan se on luotu, mutta nämä hallintovirkamiehet ovat kovin oppimattomia :O

Suomen SOTE on esimerkki kybernetiikan osaamisen puutteista

SOTE on “lähtenyt lapasesta”. Kaksi puoluetta alkoi kamppailun miten itse parhaiten siitä hyötyisi. Tätä on jatkunut eri vaiheissaan yli 10 vuotta, ja kaupunginjohtajat ovat siihen jo kyllästyneet, sillä kaupunkien pitäisi saada tehtyä isoja investointeja, luoda henkilöstöpolitiikkaa ja ennen kaikkea kehittää valmiuksia asiakkailleen: sairaille ihmisille, työttömille ja muille tulonsiirtoja tarvitseville ihmisille.

Kybernetiikka lähtee (parhaimmillaan) tarpeesta ja organisoi itsensä perustarkoituksen ympärille. Valtataistelu ei ole kybernetiikkaa, koska valta vääristää ja aiheuttaa epätasapainoa. Kybernetiikkaa tähtää sen sijaan homeostaasiin, oletettuun tasapainoon.

Sana kybernetiikka on kantasana hallinnolle

Sanasta kybernetiikka on johtunut sana Government, joten kaikki hallinnon viisaus on tavallaan tästä teemasta lähtenyt ja aihetta on tutkittu paljonkin 1940-luvulta asti. Kuka lähtisi opettamaan Eduskunnalle kybernetiikkaa?

Video on noin 5 minuuttia.