Rakettitiede: minne yliopistot eivät uskalla, ja yritykset eivät kykene!


Maailman taantumuksen määrittely:

  1. Yliopistojen kehityksen turmaksi koituu puritaaninen opetuksen kulttuuri ja vielä tiukempi artikkelien valvonta, missä vertaisarvioinnilla luovat ideat niistetään sivuun. Professorit valvovat toisiaan ja kaikkia tutkijoita, että uusi ajatus saisi mahdollisimman rankan vastaanoton.
  2. Yrityksillä vastaavasti äärimmäinen kiire ja välttämätön pakko olla todistettavia perusratkaisuja kaikkeen estää uusien ajatusten esittelynkin. Ei “sähköjäniksillä” ole aikaa kuunnella, koska ROI ratkaisee.
  3. Julkinen sektori siinä välissä mukautuu vaihtoehdottomaan meininkiin, ja tämä lama johtaa siihen, että ideat mieluusti tuodaan ulkomailta Suomeen. Kaikenkarvaiset kuraattorit imuroivat kaikkea blockchainista leaniin ja tekoälyyn ymmärtämättä asiaa, mutta ihastellen koreita sivuja, josta hypetyksen parhaiten tunnistaakin.

Pelihuumori on kokonaan kadoksissa kaikilta kolmelta sektorilta. On valitettavaa, että Suomessa ei saa minkäänlaista keskustelua aikaa tieteen ja systeemisyyden alueelta. Se estää yhteiskuntarakenteita kehittymästä.

Rakettivideoiden idea

Metayliopisto löytää edellä mainittujen ryhmien välistä peliareenansa. “Systeemi selittää” tarkoittaa sitä, että Metayliopisto pyrkii luomaan menetelmiä, joilla minkä tahansa aiheen voi purkaa auki, jolloin tämä soveltaja pääsee nopeastikin yhä syvemmälle aiheensa lumoihin.

Oheinen kuva on hyvä esimerkki tästä ajattelusta, tosin vanhanaikainen media. 1000 sanalla selittäminen on vähän naiivia, koska se estää parhaitten viestinnän muotojen hyödyntämisen.

Toisaalta tiedämme, että yksi kuva kertoo enemmän kuin 1000 sanaa. Metayliopiston “raketti”-metodi on meta-meta-malli selittämisestä. Se esittelee 10 tärkeintä käsitettä, joiden avulla on sujuvaa pujottautua perustutkimuksen alueelle pohtimaan “syntyjä syviä” metafysiikastakin alkaen. Ensin on tunnettava käsite.

Rakettisarjamme runko on nähtävissä täällä: http://metayliopisto.fi/paasivu/tiede-videot-perustutkimus/