Pasmat kuntoon, kuppilat kuntoon, systeemit kuntoon; Soveltavaa kybernetiikkaa


Löysin Metatiede – kirjaani 16 määritelmää kybernetiikasta, mutta Javier Livas Cantu videossaan taitaa esittää ne kaikkein parhaimmat. “Rakkaalla lapsella on monta nimeä”.

Mielenkiintoisia sattumuksia löytyy tutkittaessa TV-sarjojen onnistumisia.

Kiehuva sammakko (boiled frog) on mielikuva organisaatiosta, joka jämähtää paikalleen mukavuusalueelleen, eikä huomaa, että “tarttis tehdä jotain…”. Nokialle johtajaksi palkattu Steve Elop käytti käsitettä Palavat öljynporauslautat samassa merkityksessä.

Kaksi TV-sarjaa, Gordon Ramsayn Kitchen Nightmares ja Jyrki Sukulan Kuppilat kuntoon ovat (olivat) viihdeohjelmia ravintolan uudistamiseksi turvaamaan parempaa bisnestä, kenties huippumenestystäkin.

Kehitin yleisempään tarkoitukseen systeemisen Pasmat kuntoon – konseptin, jolla voisi laittaa kuntoon minkälaisia organisaatioita tahansa, metatasolla eli todellisuuden yläpuolella alastariippumattomasti. Kybernetiikka ei tosin kovin paljon auta makuelämysten luomisessa.

Aivan järkyttävän karu paluu todellisuuteen tuli Ramsayn ja Sukulan ohjelman asiakkaille. Sammakot alkoivat kärvistyä. Miten, se selviää Googlehauillakin. Tämä on terveellinen muistutus markkinoiden ja ihmisten ennustamattomuudesta. On vaikea tietää, mikä menee kaupaksi ja mikä ei.

PASMAT KUNTOON – template on koeponnistusalusta aivoriihille pohtia mitä tahansa ongelmaa, tilannetta, ilmiötä, yritystä tai valtiota ja poliittista haastetta. Se on siten äärimmäisen monikäyttöinen ja monialainen konsepti (kybernetiikkaa parhaimmillaan). Vastaavia videoesityksiä ja webinaareja voisi jokainen osapuoli tehdä yksin tai monipuolisesti ja globaalisti yhdessä, tyyliin: “Kuinka korjaisit koululaitoksen pahimmat ongelmat”.

Jatkoa seuraa, mutta ravintoloihin näillä palstoilla ei heti palata.

Video on reilun puolen tunnin mittainen (linkki).