Vuoden 2020 kontekstissa tulee usein mieleen Albert Einsteinin mietelause: “We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them”. Se pätee erityisesti vaikeimpiin ongelmiin.
Siksi valittaessa päättäjiä katastrofaalisesti epäonnistuneiden hankkeitten korjaamiseen, ei pidä valita samoja henkilöitä, eikä edes samalla tavalla ajattelevia henkilöitä. On arvostettava kokemusta, viisautta, monialaista tietämystä, joustavuutta ja elämänasennetta yhteistyöhalukkuuden sijasta.
Yhdenalan taitajat aina ylikorostavat omaa alaansa, jolloin ovat Gödelin epätäydellisyysteoreeman mukaisessa häkissä itse. Systeemiajattelijat puolestaan ovat aina olleet kaikkien aikojen laaja-alaisimpia ajattelijoita, joista mainio esimerkki on Donella Meadows (k. 2001) sekä kymmenet tunnetut kyberneetikot.
Yhdistettynä IT-alan insinööritietous, alan tutkimusosaaminen, systeemiajattelu, kybernetiikka ja metaparadigma tarjoavat tavan määrittää kattavasti mitä äly ja älykkyys kokonaisuudessaan ovat. Niistä on paljon kuvauksia Metayliopiston videoblogissa. Tämä kokelma on suomalaisittain harvinainen ja kansainvälisestikin harvinaisuus yhteen koottuna. Vastuullisen tekoälyn neljä kirjaa ovat mainiosti kirjasarjaan sopivaa alkua.