Miten sujuu palvelujen ja IT:n integraatio Suomessa? Virosta oppia


IT – ala on maailmanlaajuisesti romahdustilassa

Viime vuosisadan huikean kehityskaaren (Mooren laki, Internet, Mobile ja some) jälkeen kyberneettinen maailmamme on jäänyt jauhamaan “purkkaansa” paikalleen. Paljon näyttää bittejä virtaavan, mutta teknologista edistymistä ei softan alueella juurikaan näy.

Laitetekniikka sentään kehittyy, mutta somesta on tullut kuin sätkivä ruumis, ilman kognitiivista tehoa kehittämiseen.

Viron IT-väylä oli siinä mielessä maineteko vailla vertaa. Suomi onkin vihdoin ottamassa siitä oppia, mutta onnistuuko?

Integraatio, kybernetiikka ja systeemiajattelu ovat sukulaisaiheita

Jo 1950-luvulla tiedettiin paljon ohjautuvuudesta, oppivuudesta, säädöstä ja kehityksen järjestelyistä niin, että systeemi ei ole vaarassa pettää. Tuntuu vain siltä, että nykyään ei edes sähkönsaantia osata varmistaa, vaikka erilaisia varavoimaloita ja -laitteita olisi lukuisia, joista valita sopivimmat.

Video (46 min) on luonteeltaan melko tekninen. Se esittelee suunnittelumalleja, väyliä ja arkkitehtuureja, mutta erikoisesti terveydenhuollon integraatiota, mistä on tehnyt 2015 gradun Hanne-Lotta Mäenpää (linkki).

Tietoa IT-ratkaisuista Suomessa olisi saatavilla, mutta organisointi tahtoo pettää

Samalla tapaa kuin sotea on jyystetty jo 12 vuotta, myös lukuisat hankkeet edistää Suomen IT-infraa ovat lopahtaneet johonkin. Palveluväylästä ei puhuta mitään. Nyt X-Road olisi jalkautumassa meren takaa Helsinkiin ja koko Suomeen? Ei se niin helppoa ole, koska pääkaupunkiseutu on ostanut Apotin, joka on vanhanaikainen keskitetty systeemi, jota ei ole suunniteltukaan laajennettavaksi koko Suomeen. Integraatio ei siis tule onnistumaan kovin hyvin.

Perussyy kaikille epäonnistumisille on tutkimussektorin lama

Vuoden 2008 kriisi pudotti yliopistojen budjetit alas ja IT-tutkimus alkoi romahtamaan Nokian myötä jo ennen Applen nousua (Steve Jobs taisi nähdä sen). Ei tarvise siis paljoa ihmetellä, miksi tilanteemme on mikä on. Kukaan ei vedä Suomen IT:tä, eikä kukaan ole vetänyt 10 vuoden aikanakaan. Tarvittaisiin ryhtiliike, millä paras osaaminen nostetaan kunniaan, veturiksi edistämään maan kansantulon nousua. Se olisi asennemuutos pois tasapäistämisestä, tahdottomasta somesta, josta ei ole nykyisellään hyötyä ammattimaisessa tarkoituksessa.

Powerpoint-esitys aiheesta löytyy täältä. Videon osoite: https://youtu.be/AyZxuxUGr0o

 

 

,