Miksi kilpailuttaminen on ongelmallista eri osapuolille?


Maailmantaloudesta suuri osa (kymmeniä prosentteja) tapahtuu kilpailuttamalla toimittajia, joista “paras” vie kaupan. Tähän prosessiin liittyy liian usein valtaisa määrä väärinkäsityksiä (information bias) ja epäasiallista toimintaa (vedätystä), että tulokset ovat mitä ovat.

Energia-ala on kuuluisa erilaisista ilmiöistä (sodista alkaen), jotka vievät alaa sellaisiin suuntiin, että puhe energianhankinnan optimoinnista kuulostaa lähinnä vitsiltä. Itse olen sellaisia ohjelmoinut viime vuosituhannella, kun ala oli vielä stabiilimpi.

Videossa (30 min) on avauksia tähän valtavan laajaan aiheeseen. Mikään valmis dokumentti se ei ole. Tarkoituksena on antaa katsojalle ideoita, millaisen mielikuvan ja käsityksen hän itse muodostaisi omaa jatkoaan varten.

Sote on Suomen kaikkien aikojen laajin mullistus

Sote-uudistukseen liittyy käsittämätön määrä hankintatointa, kilpailuprosesseja ja sekavuuttakin, koska siinä risteytyy parin puolueen intressit. Valta siis ratkaisee soten muodostamisessa, ei niinkään asiakkaan (potilaan) etu, minkä aina pitäisi olla tärkeintä. Videossa kommentoidaan lyhyesti Englannin sote-sektorin epäselvyyksiä 25 vuoden kokemusten jäljiltä (Margaret Thatcher aloitti yksityistämisen).

Modernimpi termi kuin kilpailuttaminen olisi epäilemättä ekosysteemiajattelu, missä kaupungit ja toimialat muodostaisivat keskenään verkostoja voidakseen yhdessä mahdollisimman hyvin. EU on kuitenkin liberalistinen yksikkö ja paradoksinomaisesti se estää (pakko = liberalismin vastakohta) itseorganisoituvat systeemit, jos ne eivät täytä kilpailuttamisen periaatteita.

Yksityisellä sektorilla näkee parhaita mahdollisia käytäntöjä siellä, missä ulkoinen pakko ei ole päätöksiä ohjaamassa. Google, Facebook ja kaikki isot IT-talot ovat kasvaneet ilman hallinnollisen byrokratian taakkaa ja sen takia niiden sisäinen tietämys on kasvanut. Suomessa tosin Nokia menetti aikanaan asiantuntemuksensa kun se ulkoisti softakehitystä milloin minnekin Intiaan. Se oli sen yrityksen lopun alkua.