Maailma tarvitsee väliin urotekojakin; tässä skeema siihen


Kuhnin mukaan kehitys etenee paradigmojen muodossa. Kun nykyinen käytäntö rappeutuu, se aiheuttaa niin paljon närkästystä, että “padot murtautuvat”.

Britanniassa sellainen pato murtui, kun maa päätti erota EU:sta, vaikkakin koko päätös oli monien sattumien summa ja ehkä epärationaalinen tulos kohelluksesta.

Tässä videossa (45 min) kuvataan käytännön innovaation murtautumista julkisuuteen, kansainväliseen tietoisuuteen, kenties muuttamaan myös tiedettä. Tämä on ajatusleikkiä, mutta hyödyllistä sellaista, koska unelmoimalla ja ihannetta etsien parhaat ideat syntyvät. Tämä on myös Mika Mannermaan kuvaus heikosta signaalista.

Skeema urotekojen toteuttamiseen

Kannessa näkyvä Benji – hyppy ei siten riitä uroteoksi, vaan se on laitettu näkösälle huomion herättämiseksi ja muistutukseksi siitä kuinka pinnallinen on nykyinen kulttuurimme. Elinkeinoelämälle näyttää kelpaavan mikä tahansa hanke, missä syntyy liikevaihtoa, vaikka se olisi vain silmän lumetta.

Uroteoilla tarkoitan tässä Linuxin, Applen ja Nokian matkapuhelinten kaltaista hanketta, joka löytää miljoonia käyttäjiä ja tuhansia tutkijoita soveltajikseen.

Videon perustana on (toisin kuin Mannermaan kirjassa teksti) tässä skeema, visuaalinen puu, jonka lehtiä ovat teknologiat, periaatteet ja painopisteet, joiden edessä innovaattorin on vuorotellen nöyrryttävä. Kun sen hallitsee, pääsee seuraavaan vaiheeseen niin kuin Afrikan tähti – pelissä ainakin. Video käynnistyy täältä.

Tervetuloa kaikki innovaattorit soveltamaan urotekojen skeemaa! Ehkä näillä keinoin saadaan Suomi ja Eurooppa nousuun!

Hyviä skeemoja Suomi nyt ehdottomasti tarvitsee.