Parhaat käyttäytymismallit ihmiskunnalle löytyvät luonnosta. Darwinismi on sentään julma ja epäinhimillinen periaate sosiaalisiin yhteisöihin sovellettavaksi. Ihmisen tietoisuus on pyrkinytkin kehittymään luolamiehen tasolta kohti humaanisuutta, mutta sillä tiellä ollaan vielä alkutaipalleella kun katsoo vaikkapa Euroopan ja USA:n tilanteita: talous, geopolitiikka, turvallisuus ja poliittinen järjestelmä. Valtarakenteet ovat edelleen käsittämättömän autoritäärisiä, kaukana oikeasta tasa-arvosta ja demokratiasta.
Tässä videossa esitellään koheesiota, eli yhteisöä ja systeemiä puoleensa vetävää voimaa. Systeemistä voi tulla sisäisesti kovinkin vahva, mutta eristäytyykö se sitten? Jos kulttuuri on avoin, se mahdollistaa avoimen yhteistyön ja positiivisen kehityksen ilman tiukkoja raja-aitoja, ilman protektionismia ja kapitalismin pahimpia periaatteita.
Videossa esitellään Metayliopiston mahtisanat linjaamaan koheesio eri suunnista. Henkilökohtaisen koheesion tasolla esitetään persoonallisuuden ja yhteistyön käsitteitä, yritysten tasolla ekosysteemikäsite ja tiimitasolla omat periaatteensa. Valtioliittoihin ei kajota.
Johtopäätöksiä koheesion vaikutuksista
Sovelluksina esitellään IT-infrastruktuuri Virossa ja Suomessa sekä niiden pohjalta idea ammattien sovittamiseksi yhteen, mikä toimii paitsi tiimien myös ekosysteemien tasolla.
Kulttuurin merkitys on suuri yhteistyön kehittymiselle. Äärimmäinen kilpailu, pelko ja kyynisyys estävät hedelmällisen vuorovaikutuksen.
Tämä aihe on niin tärkeä, että kouluissa ja muissakin oppilaitoksissa pitäisi järjestää aiheesta tilaisuuksia: kuinka saada maan resurssit puhaltamaan samaan hiileen aina kuin mahdollista.
Videon pituus on 1:12 (72 min) ja se on katsottavissa täältä.