Welcome to Metayliopisto: Tieteellisen maailmankuvan puolesta   Click to listen highlighted text! Welcome to Metayliopisto: Tieteellisen maailmankuvan puolesta

Bitcoin: Systeeminen käsitys, perustuuko bitcoin mihinkään todelliseen?


Se on selvää. Bitcoin ei perustu tieteeseen. Se perustuu jonkun luojansa ajatusmaailmaan, joka henkilö ei tuo itseään julkisuuteen. Nimimerkin Satoshi Nakamoto taustalla veikkaillaan olevan joku todellinen japanilainen tai suomalainen nörtti tai jopa CIA.

Varmuudella tämä piilottelija on kirjoitellut sellaiset algoritmit, että itse pääsee hyötymään (muiden tietämättä kaikkea).

Diagnoosi bitcoinista

Videon esitystapa on erittäin systeeminen ja selkeä. Jos joku on eri mieltä sen aineistosta ja diagnoosista, hän voi viitata sen sivuihin ja esittää muutosta tai täydennystä. Se olisi oikeaa toimintaa.

Onkohan missään muualla näin selkeästi argumentoitu bitcoinista?

Julkinen tieto tästä aiheesta somessa näyttää olevan tarinankerrontaa, sekavia mielipiteitä, ilman kunnollista systematiikkaa. Ehkä joitakin tieteellisiä artikkeleita on kirjoitettu? Jos on, miksi asiallinen kritiikki ei ole noussut esille?

Crowdsourcing mielessä

Maailma on täynnä vaikeitakin haasteita. Maailmanlaajuisella yhteistyöllä pääsisimme niitä ratkomaan yhdessä. Metayliopisto kehittää tekniikoita juuri sitä tarkoitusta varten. Jos tämän aineiston laittaa Quoraan tai Stack Overflow:un ja muualle englanninkielisille sivustoille, se tulee herättämään ansaittua huomiota.

Jos crowdsourcing todella pääsee yleistymään, se alkaa korjaamaan talouden vääristymiä vaihe vaiheelta. Tietysti tämä virtuaalivaluutta on hyödyttänyt vain muutamia toimijoita sekä satunnaisia keinottelijoita. Se on nollasummapeliä muille paitsi niille, jotka eivät halua paljastaa rahavirtojaan (se ei ole hyvä asia). Mitään todellista hyötyä maailmantaloudelle bitcoin ei anna, paitsi ehkä sellaisissa tapauksissa, joissa perinteinen valuuttakauppa on tyrehtynyt (kaaos). Sellaista saattaa sattua Kreikassa ja Etelä-Amerikan maissa ja muissa maissa, joissa vahvempi tahto yrittää ajaa toista maata valtaansa. USA ei sellaiseen joudu, koska se on liian suuri kaatumaan kaaokseen.

Maailmantalouden ja kansantalouksien epävarmuus on ollut yksi syy tälle “Nakamotolle” lähteä kehittelemään kuviotansa. Taloustieteen tutkijoilla riittää nyt töitä, etteivät halua lähteä kieltämään ideaa, joka epäilemättä on mielenkiintoinen kokeiluna.

 

 

Click to listen highlighted text!