Kurssivideo: Ajattelun selkeyttäminen on hyvä ottaa ihanteekseen


Ajattelun taitoja ei kenties opeteta tarpeeksi systemaattisesti. Monilla arjen alueilla huomaa kaikenlaista käsittämätöntä. Mukavuudenhalussaan ihmiset toimivat liian suoranuottisesti tunteen perusteella. Tässä videossa linjataan ajattelemisen taitoja esittämällä ajattelun tyylejä ja tarkoituksia ja systeemisiä malleja.

Isoimpia ongelmia ovat esimerkiksi sivistyksen edistäminen kehitysmaissa (Biomatrix-yhteisön tavoitteita) sekä EU:n tilanne, joka ei helpoksi muutu Brexitin tapahtuessa tai jäämättä toteutumatta. World Economic Forum julkaisee joka vuosi riskiraporttinsa, joka on täynnään erilaisia tehtäviä systeemiajattelijoille.

Ihanteeksi selkeän ajattelun taito

Tämä videosarjat (20 min) on tietysti näin lyhyenä jaksona lähinnä kuvausta miten ajatustansa itse kukin voi alkaa selkeyttämään. Systeemiajattelun yhdistäminen siihen tuo merkittävästi hyötyä aina kun mennään monitieteelliselle ja monialaiselle alueelle, koska on välttämätöntäkin pystyä identifioimaan uudelta alalta subjekti, se toimija, joka siellä vaikuttaa seuraavaan ja seuraavaan tahoon. Subjektin käsitteellistäminen on tyypillistä systeemiajattelua.

Videot on katsottavissa täältä. Voitte pyytää katseluoikeuden minulta.