Welcome to Metayliopisto: Tieteellisen maailmankuvan puolesta   Click to listen highlighted text! Welcome to Metayliopisto: Tieteellisen maailmankuvan puolesta

Brexit uhkaa järkyttää koko Eurooppaa: Systeeminen näkemys


Perjantainen äänestys (23.6.2016) muutti Euroopan poliittista kuviota kertaheitolla.

Tässä videossa on lähinnä viitekehys, kuinka lähestyä aihetta. Englannin tulevaisuus on tällä viikolla peräti sekaisin: pääministeri ei ole enää motivoitunut, eroamisensa jälkeen ja myös Labour-puolue on täysin kriisissä.

Brexit aiheena

Kuten E-J Penttilä TV:n Päivän kasvossa tänään (27.6) selitti, Euroopan tulevaisuutta on mahdotonta ennustaa pitkälle. Maanosa on kaaoksessa. Valtapelin osalta tilanne on se, että Saksa vahvana valtiona ei hyväksy Ranskaa ja Italiaa kumppaneikseen, koska ne haluaisivat talouden rappion takia valuuttaunionia ja silloin talouden riskit moninkertaistuisivat ja Saksa häviäisi rankastai. Tällön Saksasta voisi tulla EU-kielteinen maa, joka merkitsisi EU:lle loppua.

Monia muitakin skenaarioita on mahdollista miettiä systeemiajattelun keinoin. Keskeistä GoodReason – tekniikassa on tiivistää sanottava malleiksi ja taulukoiksi sekä kaavioiksi, joissa on esillä kulloinkin kiinnostavimmat seikat (ohjelmistoalalla agile-metodissa käytetään samantapaista luovaa lähestymistä).

Millainen on siis Euroopan tulevaisuus?

Eurooppa on pudonnut kehityksen kärjestä takamaaksi. Sen näkee siitäkin, että tutkimus on rappeutunut, koska sen infrastruktuuti katosi esim. IT-alalta jo 10 vuotta sitten, ja senkin takia Nokia hävisi kisan mobiiliohjelmistokehityksestä, jolloin Microsoft tuli Suomeen: kaikki tiedämme mitä siitä seurasi.

Ihannetta voi lähestyä ja suunnitella vaikkapa Metayliopiston keinoin. Kun on ihanne, voi kehitellä sopimuksia isojen ja pienten toimijoitten kanssa. Se on ainoa keino nousuun.

Linkki videoon täällä.


Click to listen highlighted text!