Welcome to Metayliopisto: Tieteellisen maailmankuvan puolesta   Click to listen highlighted text! Welcome to Metayliopisto: Tieteellisen maailmankuvan puolesta

Gutenbergin parenteesi: Laajin kuva globaaleista informaation haasteista


Nykyistä informaatiotulvaa, poliittisen viestinnän kompurointia (Suomen hallitus), veroparatiisikytkentöjä ja erittäin spekulatiivista tiedottamista yrityksiltä (Volkswagen ja monet muut) tai ex-Talvivaaran haasteita voi parhaiten ymmärtää hankkimalla perspektiiviä ajassa taaksepäin.

Gutenbergin parenteesi on erinomainen apuväline ymmärtää mitä teollisuuden ajan alusta lähtien ihmisille, viestinnälle ja informaation laadulle on tapahtunut.
Sen aiheuttamiin ilmiöihin törmää näköjään töissä päivittäin. Ihminen ei ole toipunut kirjasta!

Kuva alla esittää kehitystä keskiajalta kohti tulevaisuutta, ounastellen kolmea eri skenaariota.

3_Scenarios_for_Mastering_Information

 

 

Kuva on järkyttävän selkeä, mutta elämme vielä henkisesti kolmea aikakautta: huhupuheita ja epämääräisyyttä, puritaanista jäykkää alakohtaista kulttuuria (medikalisaatio ja nurkkakuntaisuus) sekä kaikkialle syövän tavoin leviävää epä-älyllisyyttä, joka pyrkii kiistämään arvot.

Ennen kirjan yleistymistä suullinen viestintä oli yleistä ja organisaatiomallit hierarkisia.

Kirja toi esille auktoriteetit: uskonto, tieteet ja oppikirjat alkoivat hallita ihmistä. Syntyi pelkoa, ahdistusta, mutta myös toivoa. Oppineet olivat etuoikeutetussa asemassa. Liian oppineita on kautta aikojen poltettu roviolla: esimerkkinä naismatemaatikot Ranskassa, Savonarola Italiassa ja monet muut “noidat”, mutta Galileo sentään säästyi.

Sosiaalisen median yleistyttyä ja postmodernismin ja liberaalisuuden yleistyessä tietoa on alettu arvostamaan yhä vähemmän. Koska talous-nobelistejakaan ei uskota, tiede on talouden osalta menettämässä otteensa. Sen seurauksena Eurooppa on vajoamassa vakaviin ongelmiin, samoin USA omine haasteineen. Erityisesti Brasilia ihmetyttää kun sillä piti olla loistava tulevaisuus edessään.

Siiloutuminen on yleistynyt lama-Suomessa 2010-luvulla hätkähdyttävästi. Organisaatiot kätkeytyvät kuoreensa — tuottamaan tulosta. Jos markkinat ja rahoitus ehtyvät siilolta, se vajoaa todella alas, crash-tasolle.

Tieteellinen näkökulma on valoisin skenaario. Esittelen sitä uusimmassa videossani (kuva alla).

Video kommunikoinnin ja informaation kriisistä: Kansi
Video kommunikoinnin ja informaation kriisistä:
Kansi

 


Click to listen highlighted text!