Kriisejä ja haasteita voi ratkoa ad-hoc; meta-ajattelu tuo fiksumpia ratkaisuja


Pahoin kriisiytyneessä maailmantilassa eksytään monesti paniikissa tekemään hölmöyksiä tai sellaista, mikä lämmittää vain hetken (asiaankuuluva vertaus).

Metaratkaisu on ratkaisutapa, joka onnistuessaan voidaan myös ohjelmoida.

Jos ongelmia aina ratkotaan hekuman ehdoilla, joudutaan sama pyörä keksimään uudelleen. Liberalisteille se käy. Viisautta on se, että ymmärretään todellisuus ja konteksti, jotta voidaan luoda kestävä systeemi konseptia toteuttamaan (metakognition päätermit).

Supertiede tullee avaamaan uuden aikakauden.

Supertiede on kokelma parhaita taitoja, joilla päästään ideoimaan paradigmaa, avautumisen ihmemaata, joka on vapaa byrokratiasta. Kirja esittää siihen kyberneettisen ratkaisumallin ja demonstroi siitä osia koronasimulaattorissaan. Kaikki systeemitieteen huippuoivallukset 70 vuoden aikana tavallaan on hyödynnetty kirjan ideassa. Eikä luovuuden teorioita, oppimisen semantiikkaan ole unohdettu.

Tutkijat maailmanlaajuisesti ovat tehneet hyvää työtä luodessaan kaiken tämän teorian, mutta sopii kysyä: “Onko hektinen yhteiskuntamme oppimaan mitään, vai jäätyykö se yhä pahentuvaan kriisiinsä käpristelemään?”