Kaikki kestävän ajattelumallin systeemit ovat kyberneetikon silmissä samantapaisia. Se onkin erittäin merkittävä “viable system” – standardoinnin saavutus.
Kaikki teknologiat näyttävät samantapaisilta, kun niitä tarpeeksi korkealta katselee, Gulliver -jättiläisen korkeudelta. Lisäksi netissä kaikki sovellukset näyttävät samanlaisilta, vaikka asiasisältö vaihtelee bitistä universumiin asti.
Kuluneen viikon käytin ex-tempore, ohjelmoimalla Visual Prologilla käyttöliittymää tarkoituksena edistää tutkimusartikkeleiden lukemista web-komponenttiin integroidulla sovelluksellani. Maanantaina pääsin luonnosvaiheeseen, mutta loppuviikosta idea alkoi kirkastumaan ihan silmissä.
Tämän “teknologianvalloituspelin” tarkoitus on avata lukijalle hetkessä haluamansa aiheen (tässä “drone”) tieteen arkistot, patentit ja julkaisukanavat niin tehokkaasti, että alkaa muodostumaan kokonaiskäsitys itse aiheesta.
Sovelluksen toiminta
Sovelluksen nimi on “Metateknologia“. Ensiksi valitaan teknologia, kuten drone, tai blockchain, AI jne. Niitähän on tuhansittain eri aloille tarkoitettuna. Sitten suoritetaan roolitus eli softalle määritetään temaattiset roolit, joiden mukaan teknologiaa halutaan tarkastella. Niitä on kahdeksan pääroolia ja lisäksi kaksi ulkopuolista näkökulmaa myös: makrosysteemi ja eksosysteemi.
Sovellus käyttää olemassaolevia hakumoottoreita: Google Scholar tieteelle ja Google kaikelle muulle. Näin tieteen ja teknologian välisestä yhteydestä tulee niin läheinen ja tiivis kuin mahdollista, symbioosi.
Opiskelun voi aloittaa Googlella esimerkiksi antamalla Historia-rooliin avainsanoiksi drone+breakthrough+history.
Siltä pohjalta tämä “peli” osaa heti esitellä sivuston A Brief History of Drones: The Remote Controlled Unmanned … Samalla tulee haettua esille noin 12 300 000 muutakin tulosta (0,60 sekuntia), Google osaa priorisoida ne kiitettävän hyvin. Metateknologia-robotti hoitaa linkit ja selaukset ja artikkeleiden käsittelyn tyylikkäästi mm. Zotero – nimisen tutkimustyökalun kanssa yhdessä toimien.
Zotero | Your personal research assistant
Entä sitten tieteen ja teorian käsittely? Alla kuva Google Scholarista, aiheena GPS, reititys ja Dijkstran algoritmi.
Tänään lisäsin työkaluun patenttitietokannat, joissa löytyy 140.000 drooniaiheista patenttia, sekä myös tiedelehdet, joita löytyy pelkästään aiheesta Aerospace Engineering – alueelta 315 tieteelllistä lehteä. Kaikenkaikkiaan tiedelehtiä on mainittu 32958 tässä yhdessä ainoassa tietokannassa priorisoituna. Suuri on tietämyksen määrä tässä tänään…
Maailma on avara, mutta tiede on vielä avarampi käsitteellinen linjaus, koska aineisto kasvaa kiihtyvän tulostehtailun takia yli 10% vuodessa ja tiede tutkii myös mahdollisia maailmoita, eikä vain tätä päivää. Kunnon työkaluja tätä valtavaa materiaalia opiskelemaan ei ole (en ole löytänyt).
Tutkin ja ohjelmoin tätä aluetta seuraavaa kirjaani varten: “Tieteen ja teknologian symbioosi”.