Innovaatiokirjan takakannessa lukee näin:
“Ihmiskunta on silti vasta alussa hyödyntääkseen täysin tieteen ja teknologian mahdollisuudet. Kun tämän vuosisadan keskeisiksi ajattelun taidoiksi (21th Century Thinking Skills) nostettiin neljä osaamista: kriittisen ajattelun taito, luovuus, yhteistyökyky ja kommunikointitaito, näyttää siltä, että nykyihmiset tuhlaavat aikaansa kaikkeen muuhun, paitsi vastaavien taitojen mestarilliseen oppimiseen.”
Mitkä sitten vastaavat arvolupaukset ovat? Takakannen voi kuunnella täältä (vajaan kolmen minuutin podcast) tai katsoa tältä sivulta.
Ajattelun syvyydellä ja monipuolisuudella ei tiedetä olevan mitään rajaa. Tätä mahdollisuutta tutkijat ja keksijät tavoittelevat jatkuvasti innovaatioillaan. Systeemiajattelun edistymistä on toistaiseksi haitannut kyvyttömyys ilmaista mitä systeemi ja systeemisyys oikeasti voisivat tarkoittaa. Tässä kirjassa tähän artikuloinnin ongelmaan puututaan voimallisesti, sillä perusteellisen pohdinnan kohteeksi (10 eri näkökulmaa) otetaan viisi demonstraatiota:
- Google onnistumisen esimerkkinä
- korona terveydenhuollon vaikuttavuutta koettelevana ilmiönä,
- Eurooppaa vavisuttava ”erikoisoperaatio”,
- ilmastonmuutoksen eri äärilaidat ja
- kansanterveys meitä jokaista koskettavana tottumuksen ja vastuunjaon tapana.
Siinäpä systeemisiä ilmiöitä kerrakseen. Käsittely alkaa ontologia-luvusta näille kaikille tapauksille. Loput voi lukea kirjasta…