Tieteen peruskäsitteet ja lähtökohdat

Metayliopiston tutkimuksellinen viitekehys on laajin mahdollinen.

  • Tämän foorumin tietokäsitys kattaa kaiken tunnetun, Big Bang – kaaviosta alkaen, ulottuen filosofian ja metafysiikan kautta pohtimaan olettamuksia ja innovaatioita tietoisuuden rajojen takaa.
  • Luonnon lakien lisäksi systeemiseen tietokäsitykseen kuuluvat universaalit lait ja kybernetiikan lait, jotka perustellaan filosofisten väitteiden kautta.
  • Suuri systeemienteoria on ollut aivan olennainen steppi IT-alan ja mallintamisteknologioiden synnyssä sekä myös monitieteellisyyden teorioiden pohjalla (L. von Bertalanffy). Se on avain tulevissa tieteenfilosofian haasteissa.
  • Kybernetiikka on puolestaan ohjausta ja säätyvyyttä ja adaptiivisuutta kartoittava yleinen vuorovaikutusteoria, saatuaan alkunsa Turingin koneesta ja teesistä, muotoilemaan keskustelun teoriaa ja kestäviä arkkitehtuurimalleja.
  • Vuorovaikutusten teoriat ja semantiikat itsestään selvästi muodostavat meille jo nyt alustavaa käsitystä siitä, millaisia tieteenalat tulevaisuudessa tekoälyvaltaisissa yhteisöissämme tulevat olemaan.

Mukaeltu käsitys alkuräjähdyksen kulusta (G. Henriques), laajennettuna uuteen tiedekäsitykseen, joka sopii 2000-luvun modernin teknologian ja kompleksisen yhteiskuntamallin kanssa yhteen.