EU:n keskuspankki pumppaa 2 biljoonaa euroa pankeille, ostaessaan kriisipapereita?


Valtaisa rahan siirto tai oikeastaan oikeus kriisitoimijoille jatkaa peliään, on liberalistienkin mielestä väärin.

Oheinen kuva selittää osan ideasta (tai idean puutteesta).  Vasemmassa yläkulmassa on kaavio miten makroekonomistit näkevät Euroopan.

Koko valtavasta kaaviosta vain numero 6 kehittää taloutta. Eurooppa pelastuu, jos kehittävä yksityinen sektori ja erityisesti siinä vienti saa aikaan “hole in one” – ilmiön, eli maanosa nousee Kiinan ja USA:n ja muun Aasian edelle tuotteittensa kiinnostuksessa. Se on aika paljon toivottu.

 

Setelielvytyksen aiottu tarkoitus

EKP:llä ei ole muuta vaihtoehtoa. Elvytyksellä on ostettu aikaa vuodesta 2015 alkaen, 60 mrd€ / kk. Aika kalliiksi se tulee, se tarkoittaisi n. 4000€/hlö, mutta on virtuaalirahaa, jota muutenkin on ilmassa ja maassa ja pankeissa valtavat määrät.

Tämä on kuitenkin vielä pientä maailman johdannaisten arvon rinnalla, joiden arvo on 630 biljoonaa dollaria (linkki), siis 300 kertaa tämä “pieni setelipumppaus”. Kaiken virtuaalirahan (kuvassa numerot 2-4) yhteisarvo on siten 90.000€ / maailman jokainen kansalainen.

Miten ongelmasta pääsisi eroon? … tietenkin systeemiajattelulla, jos osapuolet pääsevät sopimukseen

Tämä on systeemiajattelua. Tuon kuvan voi näillä metodeilla analysoida eri näkökulmista, purkaa osiin, aikayksiköihin ja alueisiin ja kriisiryhmiin jne. Systeemiajattelu on näkökulmien, teorioiden ja periaatteiden yhdistelyä suhteessa käytäntöön. Siitä lisää ja velkakriisin hallinnasta uudessa kirjassamme: Ideakirja yhteiskunnan pelastamiseen.

Jos systeemiajattelijoita olisi maanosassa enemmän, vaikuttaisimme siihen, että finanssipolitiikka tulisi demokraattisesti päätetyksi ja sitä taustoittaisi joukkoistamisen periaatteella parhaat ajattelijat ympäri maailman (WIkinomics-idea). Nythän maailman suurimmat talouspäätökset tekee pieni porukka, ehkä viisi ihmistä Euroopassa, ja heidän osaamisensa on kuvan etunurkan tyylistä, että he eivät ymmärrä kehittävän ja säilyttävän talouden osuutta lainkaan, siis yksityisen sektorin haasteita tuottaa koko muulle maailmalle sen korkean tai vähemmän korkean elintason.

Paljon olisi maailmassa systeemiajateltavaa!

PS. Erinomaista visuaalista aineistoa maailmantaloudesta löytyy Visual Capitalistin sivustolta (sinne kannattaa kirjautua niin saa tiedot).