Mitä systeemiajattelu tarjoaa valtiontalouden elvyttämiseen?


Poliitikot ovat Suomessa tehneet ankarasti töitä talouden kuntoon saamiseksi. AY-neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta on käyty reilun vuoden ajan, joskus yötä päivää valvoen. Jos se menestys työn kautta tulisi, luulisi talouden olevan nyt mallissaan.

Tosiasia käytännössä ja alan teorioissa on ankean oloinen. Koulutus on vanhaa ja sirpaloitunutta, ja yliopistoista valmistuneet monet jo heti alussa urautuneita ajatteluunsa, mikä estää innovatiivisen kehittämisen, mitä ehdottomasti tarvitaan, koska työelämä Suomessa on äärimmäisen jäykkää ja rakenteet vanhoja, mistä EU:n päättäjät ja luottoluokittajat tavantakaa käyvät suomalaisia varoittelemassa.

Pois mekanistisesta ajattelusta, kohti integroitumista verkostoihin
Pois mekanistisesta ajattelusta, kohti integroitumista verkostoihin

Uusi, reipas ote esiin

Systeemiajattelu antaa mahdollisuuden suunnittella vaikka yrityksiä puhtaalta pöydältä tai pohtia Euroopan tasoista liittoa, EUta hyvässä ja pahassa. Ajattelulla ei ole mitään rajoja, ei edes mielikuvitus ole rajana!

Silti kannattaa pitäytyä olemassa olevissa käsityksissä ja teorioissa mikäli hyviä on saatavilla. BetaCodex-yhteisö on yksi parhaista, joka on määritellyt systeemisen transformaation byrokraattisesta systeemistä kohti verkostoitunutta, modernia organisaatiomallia, mitä se nimittää tilaksi oomega. Olen aiemminkin mainostanut tätä yhteisöä.

Hallituksen aikomukset parantaa taloutta jatkamalla työntekijän töissäoloaikaa muutaman minuutin verran päivässä eivät ole oikeaa ja vakuuttavaa talouspolitiikkaa. Positiivisempia vaikutuksia saataisiin jos saadaan ihmisiä kohtaamaan avoimesti työelämässä niin, että kysyntä ja tarjonta kohtaavat ja syntyisi bisnestilanteita sekä korkeatasoista keskustelua eri alojen mahdollisuuksista. Kyllä me kaikki SWOT-menetelmän tunnemme. Pitäisi järjestää tapahtumia, missä näitä edellytyksiä avoimesti pohditaan ja niissä voisi ottaa esille systeemiajattelun menetelmiä ja keinoja luoda uutta ekosysteemiä sekä elvyttää vanhaa ja silti toimivaa.

Pahin lama on yleensä korvien välissä, mutta jos pääoma ei kierrä, se saattaa estää toimeliaisuuden. Onkin seuraavan videon aihe laittaa pääoma kiertämään oikealla tavalla lupaavimmissa kohteissa sieltä missä sitä on jo ihan tarpeeksi. EU:n rahapolitiikka on siten seuraavien videoitten aihe.

Mutta tässä ensiksi tässä systeemisiä, kultareunuksisia ajatuksia miten talous saadaan kuntoon. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!

Videosarja löytyy täältä.