Metayliopiston 2 – vuotis-synttärit: mitä on saatu aikaan?


Ehkä maailman ytimekkäin systeemiajattelun konsepti on valmistunut parissa vuodessa. Se perustuu pelkästään systeemin käsitteeseen, mistä ytimekkyys.

  • Kolme kirjaa systeemiajattelusta (tosin Arkiajattelu-kirja valmistui jo edellisvuonna)
  • Noin 150 videota esittely- ja opetustarkoituksessa
  • Asiakaskontakteja liian vähän, sillä yhteiskuntamme on nyt apaattisessa tilassa.
  • Facebook – ryhmä Metayliopisto sekä FB-sivut kahdelle kirjalle
  • Runsaasti aineistoa somessa monilla muilla sivustoilla.

Esittelyvideo 2 minuuttia

Ajattelulle ei ole muuta rajaa kuin ihmisen mielikuvitus. Valitettavasti yliopistot ajattelevat toisin, ja se näkyy koulutusjärjestelmän läpikäyneissä kansalaisissa koko elämänuransa ajan. On nimittäin tiedekunnat ja kurssit ja tentit, joissa lopulta unohdetaan mitä piti (ulkoa) opetella. Siinä urakassa kokonaiskäsitys täydellisesti hukkuu.

Esteenä läpimurtoon toistaiseksi on ollut sidosryhmien kyvyttömyys ymmärtää itse asia. Ihmisten luovuus ja herkkyys oppia ovat todella rajallisia.
Muutos vaatii markkinointia ja käytännön esityksiä.

Ergonomian huomiointi on arvo sinänsä

Opetaanpa yksi läheinen esimerkki systeemiajattelun edistämiseksi. Pelkästään visuaalisuudella (se on vain yksi osa systeemiajattelusta) olisi valtavasti merkitystä kaikessa tietotyössä sujuvoittamassa kaikkea toimintaa, joka päiväistä arkeamme.

Olen sitä mieltä, että ohjelmistojen käyttöliittymät tulisi heti muuntaa ergonomiansa suhteen tyydyttävälle tasolle, koska ne ovat jääneet open source – porukoiden jäljiltä kaameaan kuntoon (kaikki sähköpostiohjelmat ovat ergonomialtaan surkeita).
Klassisten menuvalikoiden muuntaminen vuo-tyyppisiksi systeemisiksi “ihaniksi” näytöiksi (Metayliopisto Way) onnistuu uudelleenorganisoimalla ohjelmistomoduleita hieman. Siten se vaatii oman systeemiajattelun prosessinsa (modulisuunnittelua sekä interaktiiviset näytöt). Tämän ammattimaisuuteen johtavan vaiheen ansiosta satojen miljoonien ihmisten päivittäinen työ helpottuisi.

IT-ergonomian perusteet on luotu jo 1980-luvulla teollisuuden valvomoihin. Vielä ei ole opittu soveltamaan niitä standardiohjelmiin, olisiko nyt aika?

Esittelyvideo 9 minuuttia

Tottakai isoja yrityksiä ja jopa valtion järjestelmiä tulee tarkastella toisiaan tukevina systeemeinä. Tätä periaatetta kutsutaan nimellä System of Systems. Maailmanlaajuisena systeemiemme muodostama verkosto oli vuonna 2016 arvoltaan satoja miljardeja euroja (IBM:n tiedote). Kuitenkaan kokonaisuutena sitä ei hallitse kukaan, eikä edes yritysten tai valtioiden tasolla nämä verkostot ole vaikutusketjuina tarkkaan selvillä.

Seuraavassa videossa ja Ideakirjassa esitetään reittejä suunnitella massiivisia systeemeitä ideasta ja missiosta IT-rajapintaan asti.

Meta-ajattelun näkymiä

Parempaa tapaa kehittää systeemisiä kokonaisuuksia ei ole kuin systeemiajattelu (tautologia). Yhteiskunta ei vielä ole siinä organisoitumisen tilassa (vrt. ohjelmistoergonomia), että se ymmärtäisi edes monitieteellisyyttä arvona, vaikka USA:ssa sitä suositeltiin presidentille jo kymmenisen vuotta sitten. Koululaitos laahaa perässään historian kivirekeä, ja samoin yliopistolaitos. Yrityselämä on kehittymätöntä kilpailukulttuurinkin takia.

Paljon olisi potentiaaleja systeemiajattelulle, ja Metayliopistolle …