Meta-ajattelun vaikutuksen rajat; viisautta vai tyhmyyttä

Lähdetäänpä liikkeelle määritelmästä (https://fi.wikipedia.org/wiki/Erkki): ”Tuosta nyt ei ota selvää Erkkikään”. Siinä tuli esille meta-ajattelun vaikutuksen rajat.

Hyvä kysymys: Ymmärtääkö yhteiskunta itseäänkään?

Kuka ymmärtäisi yhteiskuntaa?

Katalonian itsenäisyyden aste (alkuvuonna 2018) on niin kimurantti, että kumpikin osapuoli oli äsken tyytyväinen, ettei valtiopäiviä päästy avaamaan, olihan suosituin ehdokas maankarkuruudessa ja 20 muuta avainhenkilöä pidätettynä sinänsä EU:n demokratiaa puolustavassa maassa. Suomessa toisenlaiset haasteet.

Metakognitio tulee esille oppimaan oppimisessa

Videosta (13 min) selviää, että Suomi satsaa oppimaan oppimiseen. Ei kuitenkaan ”meta-ymmärretä” mitä se laajemmasti tarkoittaa. Ei ole poikkitieteellistä keskustelua, intoa pohtia itse termiä, jotta maan toivojen tulevaisuus hieman silottuisi. On parempi ymmärtää asiat kuin paeta niitä.

Vastaava esite löytyy täältä.

Kaikki maailman konfliktit

Universaalisuus on tieteen pääihanteita. Kaikki maailman konfliktit voidaan avata samalla yleismetodilla. Nähtäisiin se logiikka, miten niihin on asteittain jouduttu. Sitten tarvittaisiin yhteistä asennetta hoitaa asioita kuntoon. Sovittelijoina systeemiajattelijat auttaisivat kipukohtien löytämisessä.

On käsittämätöntä, että useimmat maailman konfliktit toistuvat vuodesta vuoteen, jopa vuosisadasta toiseen. Perimmiltään on kiistaa vallasta ja rahasta. Jos jatkuvasta kiistelystä hieman luovuttaisiin, ei maailman tila heikkenisi, päinvastoin.

Esimerkiksi tieteen harjoittaminen on moninkertaista, monitasoista kilpailua ja muutamilla on tavoitteena saavuttaa sankaruus karttamalla yhteistyötä ja syrjimällä uuden näkökulman esittäjiä, vaikka juuri uudet näkökulmat sitä parasta tiedettä ovat.

Meta-ajattelun rajat tulevat vastaan

Inside box tarkoittaa ajattelua ”kupin” sisältä. Se ei suosi meta-ajattelua. Valtion ylimmiltä päättäjiltä soisi aktiivisuutta meta-ajatteluun. Tänään presidentti astuu virkaansa. Onnea hänelle!