Kurssivideo: Ihanneajattelun perusteet


Järjestyksessään 46 Metayliopiston video valmistui juuri.
Tämä on ihanneajattelusta, mikä on erityisen mielenkiintoinen systeemiajattelua soveltava aihe, koska liittyy ihan kaikkeen.

Maailmassa on ainakin 100000000 miljardia tapaa muodostaa ihanteita eri kohteisiin. Sinä itse voit päättää… Puheet siitä, että systeemiajattelulle ei löytyisi käyttökohteita voidaan näin ollen unohtaa. Huumorilla höystäen – jokainen voi ajattella vaikka missikisoissa ihannemittoja, tai lääkärinsä edellytyksiä ja omaa ruokavaliota.

Tämä mallini ihanteelle on viisiportainen ja jokaisella portaalla on kolme näkemystä: subjekti, predikaatti, objekti, muutos (emergenssi) ja havainnointi. Se tukee esteettistä, juridista, loogista, sosiaalista, taloudellista ja ympäristölähteistä “silmää”. Silmä kehittyy kun oppii arvioimaan kohdetta monipuolisesti.

 

Ihanteiden muodostaminen
Ihanteiden muodostaminen (linkki).

Tätä videota suunnitellessani löysin mainion artikkelin Semanttiset ja syntaktiset roolit, joka vie kielitieteen puolelle. Jos ihanteen määrittelee lauseina (suomi, englanti jne), tuleekin lähelle kuvaamaani malli. Ihanteen kuvaaminen on argumentointia, missä käytetään “ihannesanoja”, missä tilanteissa lääkäri on uskottava ja hyvä ja pätevä eli ihanteellinen henkilö juuri sinulle. Samalla tapaa voit “ihannoida” lääkärikeskuksen, autokatsastamon, marketin, valtion tai Kreikan osana Eurooppaa.

Jos hyviä argumentteja joka tasolle ei löydy, silloin kohde (subjekti) putoaa alemmalle “luottoluokituksen” tasolle, kuten Suomi putosi juuri Standard & Poorsin asteikolla tasolle AA1.

Onko ihanteilla käyttöä ja tarvetta?

Ihanteita käytetään yhteiskunnassa paljonkin erilaisten asteikkojen muodossa.Vaikkapa pankeissa ja rahoitusalalla. Koko talousjärjestelmä keikkuu Baselin asteikolla ja monilla hatarilla perusteilla, missä päättäjiä ovat FED, IMF, EKP, EVVM, EVM, SP ja lukuisat muut tahot. Jos siellä päässä alkaa pahasti sakkaamaan, on Suomen taloudella edessä kylmät ajat.

Koska ihanteita ja asteikkoja tarvitaan päivittäin kaikilla yhteiskunnan tasoilla, niitä on hyvä osata itse suunnittella ja määritellä.

, ,