Kirjauutuus: ”Vastuullisen tekoälyn paradigma”

”Meta-vallankumous” henkii positiivista pohjavirettä, kehitämme paradigmaa puhtaalta pöydältä!

Tekoälyä koko kansan parhaaksi!

Rohkea harppaus tulevaisuuteen: Näkemys mitä tekoäly parhaimmillaan olisi tulevina vuosikymmeninä auttamassa kokonaista yhteiskuntaa haasteissaan.

Paradigmat muotoutuvat yleensä aikanaan ryskyen taistelussa vanhoja, vanhentuneita käytäntöjä vastaan. Sanotaan, että Suomi olisi aktiivinen kokeilukulttuureissaan ja valmis ottamaan vastaan ideoita. Sepä nähdään aikanaan!

Puhtaasti rationaalisesti päätellen oppimisen ja ajattelemisen teorioista alkaen, tietokoneiden valmiuksista rajoituksineen ja tekoälyn aikaansaamista tuloksista kymmenien vuosien aikana on mahdollista päätellä erittäin paljon — nousemalla meta-tasolle käytännön kriisien yläpuolelle pohtimaan tulevaisuutta.

Meta AI – vallankumous!

META AI on luonnos (proof of concept) yhteiskunnallisen tason tekoälyn viitekehykseksi. Se lähtee kansalaisten tarpeista kohti demokratiaa ja tasa-arvoa ja talouden kukoistusta avoimilla metodeillaan.

Se tuottaa pelkästään positiivista energiaa ja kannustaa yhteiseen ongelmanratkaisuun.

Kukaan kehittäjä ei voi tarkkaan määritellä edes tämänhetkisen tekoälyn tilannetta — muuta kuin omasta näkökulmastaan, rajoitetusti. Niin heteregeeninen tämä alue on. Syväoppimisen tarkkaa logiikkaa ei kukaan tiedä, on vain työkaluja.

Ja koska AI:n hahmottaminen tulevaisuudessakin on haasteellista, kuten tulevaisuuden ennustaminen yleensäkin, tämä julkaisu on luonnosteltu ideakirjan tyyliseksi. Se tarjoaa lukijalle ja katsojalle kymmeniä ideoita pähkinöiksi ratkaista omalla tyylillään. Aivan helpolla kirja ei lukijaansa päästä.

Seuraavat 10 ideaa kirjan lopusta kertovat missä mennään:

  • IDEA 1. Arvojohtaminen poistamaan demokratian epäkohdat
  • IDEA 2. Parasta tekoälyoppia syntyy Stanfordissa
  • IDEA 3. Wilberin teoria raamittaa holistisen ajattelun
  • IDEA 4. Huipputeknologiaa ajoituksen ongelmiin monin esimerkein
  • IDEA 5. Kybernetiikka opettaa tuottamaan tekoälyä
  • IDEA 6. Kuinka nostaa automaatioastetta ja missä?
  • IDEA 7. Ohjelmointi tekoälykielillä on kekseliästä
  • IDEA 8. Symbolinen maailmankuva on “liikennevalosysteemi”
  • IDEA 9. Metayliopiston symbolit ovat pikastartti systeemeihin
  • IDEA 10. Meta- ja systeemiajattelu idealisoivat yhteiskunnan

Aikataulu

Kirja ilmestyy loppuvuodesta 2018. Sitä on edeltänyt Jyväskylän yliopistolle tehty esiselvitys (sama otsikointi). Se auttoi selkeästi suuntaamaan vielä pidemmälle, monta askelmaa ylemmäksi kohti auvoista tulevaisuutta!

PS. Kirja olisi mainio joululahjavinkki tutkijoille ja isoille päättäjille!