Juha Sipilän kaaviotekniikka ei yllä systeemiselle tasolle


Viime viikolla uutisoitiin Turkin ja EUn välisestä sopimuksesta, missä turvapaikanhakijoita siirretään takaisin Kreikasta Turkkiin, vähän kansallisuudesta riippuen, ja vastaavasti syyrialaisia tuotetaan Kreikkaan jokaisen siirretyn tilalle. Brysselin kokouksessa pääministeri Sipilä palautti muististaan visualisointitaitojaan ja piirsi kaavion, mistä totesi uuden sopimuksen todella vaikeaksi saada toimimaan.

Varmaankaan kukaan muu Suomen ministereistä ei olisi pystynyt samaan (kuin hän IT-ammattilaisena), sillä visuaalinen viestintä on erittäin harvinaista Suomessa yleensäkin, vaikka sillä on kiistattomat etunsa IT-alalla ja monilla muillakin aloilla (lähes kaikki tekniikan alat).

Kuvassa alla perusongelma. Ratkaisu pakolaiskriisistä halutaan haudata maton alle, myymällä se Turkille kuudesta miljardista eurosta. Sitä ei uskalleta tai osata ratkaista ihmisten ja systeemien välisenä mahdollisuutena, jonka perustuisi organisoitumiseen. Sen sijaan pakolaisia ja turvapaikanhakijoita mielellään ajatellaan koneina, jotka nostavat maan talouden “suosta”.

Järkyttävä väärinkäsitys

Ratkaisun hakua

Helppoa ratkaisua tälle valtavalle kriisille ei varmastikaan ole. Sitä voi silti lähestyä systeemitasolla pyrkimällä edistämään organisoituvuutta (kohta 2) kuvassa. Sen mukaan jokainen valtio sisäisesti muuttuu niin, että se kantaa vastuunsa. Sitä EU ei tähän mennessä ole pystynyt tekemään, koska suunnitellut siirrot (160.000 kiintiöpakolaista) ovat epäonnistuneet.

Parhaiten tämä kriisi ratkeaisi silloin kun pitkiä siirtoja ei tarvittaisi ja saataisiin rauha aikaan Syyriassa (kohta 3 kaaviossa). Siinä rajoituksena tietysti on maansa diktaattori ja hallitus. Turkki on epävarma liittolainen omista syistään johtuen. Valtionpäämiehet ovat kehittymättömiä ottamaan huomioon oman maansa tarpeet.

Oheisesta linkistä pääsee lukemaan visuaalisuudesta ja tämän kriisin problematiikasta systeemiajattelun näkökulmasta: CASE: Pakolaiskriisi

Ennakointia

Euroopan maista monet Itä-Euroopan maat ovat erittäin jyrkkiä mukautumaan tilanteeseen, Balkanin maat rakentavat aitojaan, Kreikka on tukehtumassa kansanpaljouteen ja Ruotsi sekä Itävalta kieltäytyvät vastaanottamasta tulijoita. Samaa kuullaan monista muista maista, Saksasta alkaen.

On vaikea ennakoida miten tilanne kesällä 2016 kehittyy. Mikä tahansa ulkoinen syy voi aiheuttaa uuden tason katastrofin. Ihmisiä ei mahdu tietylle alueelle määräänsä enempää, ilman ruokaa ja kunnon oloja. Ainoa sivistynyt keino on saada rauhanomaisia ratkaisuja siellä mistä tulijat ovat lähteneet. Varat pitäisi suunnata lähtömaihin.